Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1000 soldater har overgitt seg

I løpet av dagen har 1000 taliban-soldater lagt ned våpnene og overgitt seg til Nordalliansen. Men de farligste er igjen fremdeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

bin Laden i Jalalabad?

Nordalliansen sier at det er flere hundre utenlandske soldater som kjemper for Osama bin Laden blant krigsfangene som har overgitt seg i dag. De siste dagene er 700 soldater fra andre land brakt til Mazar-e-Sharif som fanger.

Nordalliansen og Talibans ledere forhandler om overgivelse, og Nordalliansen sier at de regner med å innta Kunduz innen mandag. Foreløpig er partene enige om at afghanere som har kjempet for Taliban, skal få fritt leide. Men de tusenvis av utenlandske soldatene fra Pakistan, Tsjetsjenia, Saudi-Arabia og andre muslimske land kan ikke regne med å slippe unna så lett: De vil bli avhørt for å få klarhet i hvem som har hatt kontakt med Osama bin Laden og al-Qaida.

På østsiden av Kunduz har Taliban-soldater kommet ut av byen på pick-up'er, tanks og i taxier for å overgi seg.

- Vi ga opp overfor Nordalliansen. De er våre brødre og søstre, sa en mann til AP. Mange ble hilst med håndtrykk og tilrop som «velkommen!» når de kom for å overgi seg.

Det er uklart hvor mange soldater som fremdeles er villige til å kjempe til døden i Kunduz, men det er klart at mange av dem ikke er afghanere. Flere talibansoldater beholdt våpnene sine og gikk direkte over i Nordalliansens rekker for å kjempe mot soldatene som er igjen i Kunduz. De utenlandske soldatene frykter at de blir mishandlet og drept i stedet for å bli behandlet som krigsfanger og stilt for retten.

Det er fremdeles kamper ved landsbyen Maidan Shahr i nærheten av Kabul, og utenfor Jalalabad, der bin Laden sist ble sett, slipper amerikanerne bomber. I Helmand skal talibansoldater ha tatt 25 soldater fra Nordalliansen til fange. Ved Bala Zare sier kilder at Nordalliansen angriper med støtte av amerikansk flyvåpen.

Kommandant Amir Hamza i den islamsk-pakistanske ekstremist-organisasjonen Laskar-e-Taiba sier at de har tilbudt Taliban oppbacking i form av militære styrker, men at Taliban har avslått tilbudet.

- De sa at de ikke trengte folk nå, sier han.

En militær gruppe i Pakistan truer med å drepe afghanske flyktninger i landet hvis deres soldater i Kunduz blir drept.

Hele Norges coronakart