1000 timer uten lønn

Helikopter-heltene som reddet lille Marthe (9) i fjellene ved Fyresdal slåss nå mot en ny vaktordning. De risikerer å måtte jobbe tusen timer uten lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvaret har innført en såkalt tilstedevakt som gjør at personellet ikke kan forlate basen. Uten at det betales fem øre i kompensasjon, er de «innestengt» 24 timer i døgnet i opptil fire måneder i året.

-  Mange av oss har familie, og vi ønsker å få kompensert beredskapen med fritid, sier helikopterkaptein Svein Bang, som har kone og to barn.

Forhandlingsbrudd

Han er enig i at tilstedevakt er ei god løsning som bedrer beredskapen, men synes det er urimelig at han og de andre redningsmannskapene kan pålegges å jobbe inntil 1000 timer ekstra i året uten kompensasjon.

Norges Offisersforbund reagerer kraftig på forslaget. Torsdag ble det brudd i forhandlingene.

Tidligere har de ansatte i redningshelikoptertjenesten hatt hjemmevakt med 60 minutters beredskap. Nå har Stortinget bestemt at redningshelikoptrene skal ha tilstedevakt med 15 minutters beredskap. Dette betyr at de ansatte må sitte 24-timers lange vakter på basen. Men Forsvaret vil ikke gi avspasering og godtgjørelse for de ekstra timene.

-  Gratisarbeid

-  Det er en håpløs situasjon, sier Trond Jørgensen, nestleder i Norges Offisersforbund til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.