SAUER: Nortura har fått klarsignal til å selge sauekjøtt til pelsdyrfôr. Foto: NTB Scanpix
SAUER: Nortura har fått klarsignal til å selge sauekjøtt til pelsdyrfôr. Foto: NTB ScanpixVis mer

1.000 tonn sauekjøtt selges til pelsdyrfôr

Nortura har fått klarsignal til å selge 1.000 tonn sauekjøtt til pelsdyrfôr. Samtidig åpnes det for å kunne å gi bort ti tonn sauekjøtt til veldedige formål.

– Dette er ikke ideelt. Dette er ikke det vi ønsket. Vi skulle ønske at dette ble menneskemat, sier konserndirektør Ellen Flø Skagen for kommunikasjon, samfunnsansvar og trygg mat i Nortura til Nationen.

Torsdag i forrige uke ble det klart at Omsetningsrådet godkjenner Norturas søknad der de ber om å få benytte omsetningsavgift til salg av 1.000 tonn fersk sau til pelsdyrfôr. Kostnaden på dette kjøttet har en sats på inntil 25,75 kroner per kilo. Det var nettstedet landbruk24.no som først omtalte saken.

På grunn av stort inngående lager, betydelig tilførsel av sau, blant annet på grunn av tørken, risikerer Nortura å ta imot et overskudd utover den mengden småfe som kan fryses inn på reguleringslager. Nortura mener derfor at det er nødvendig å få ned kvantumet på sauekjøtt i markedet med minst 1.000 tonn.

I den samme protokollen fra Omsetningsrådet fikk de godkjent en søknad om å benytte omsetningsavgift for å skjære ned og gi bort ti tonn fryst sauekjøtt fra reguleringslager som mat til veldedige formål i Norge.