Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1000 unge lærere må gå

Gunhild Gutvik er en av mange lærere som er tvunget ut av klasserommet fordi skolen måtte spare penger. Neste år kan over tusen lærere havne i samme situasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over halvparten av kommunene her i landet kommer til å si opp lærere fra neste høst, viser en undersøkelse fra Forskningsstiftelsen Fafo. Om lag ett tusen stillinger skal kuttes, og dermed vil nyutdannede lærere få store problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet. Gunhild Gutvik er utdannet førskolelærer, men jobber som prosjektleder i et svømme- og treningssenter i Tromsø. Hun byttet jobb etter bare ett år i læreryrket. - Skolen måtte spare penger, og jeg fikk stadig hint om at noe kom til å skje. Jeg var den siste som ble ansatt, og skjønte at jeg var den første som måtte gå. Etter en stund orket jeg ikke å pine meg selv lenger, jeg valgte å si opp selv, sier Gunhild, som nå er prosjektleder på Nautilus svømme- og treningssenter i Tromsø.

Mister unge lærere

Når skolen sier opp, må ansiennitetsreglene følges, og det eneste som kan redde unge lærere er dersom de har en spesiell kompetanse som skolen trenger.

- Skolen kommer til å kvitte seg med unge lærere, og det er dramatisk både for elever og lærerkollegiet, sier leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland. - Unge lærere er motiverte, energiske og fulle av pågangsmot. Vi skulle gjerne hatt dem i skolen, men nå forsvinner de til andre jobber. Jeg frykter at de ikke kommer tilbake til klasserommene når en stor del av lærerstaben går av med pensjon om få år, sier Hjetland.

Sparer penger

Fra høsten blir det færre elever i grunnskolen, men nedgangen er liten, og den kan ikke brukes som forklaring i de kommunene som kutter mest. - Mange kommuner skjærer ned på lærerstillingene, selv om elevtallet er stabilt. Dette gjelder for Nord-Norge. Hele 60 prosent av kommunene i nord skal redusere antall stillinger til høsten, til tross for at elevtallet ikke går ned. Det er da nærliggende å tro at det ligger økonomiske hensyn bak, sier forsker ved Fafo, Heidi Gautun. Hjetland skjønner kommunenes behov for penger, men frykter konsekvensene.

- Hvis regjeringen nå fjerner taket på hvor mange elever hver lærer kan ha, kan enda flere lærere miste jobben, sier hun.

Vanskelig for de unge

23 prosent av kommunene kommer ikke til å lyse ut nye stillinger til høsten. Andre kommuner er fortsatt usikre på hva de skal gjøre. I tillegg sier 95 prosent at de ikke har hatt ubesatte lærerstillinger i 2002. Men 75 prosent av kommunene har mottatt søknader på lærerstillinger i år uten at stillinger har vært lyst ut. Dette viser at nyutdannede lærerstudenter kommer til å møte et tøft arbeidsmarked.

- Det er veldig dumt for unge lærere å møte yrkeslivet på denne måten. Det er sløsing med menneskelige ressurser, i tillegg går det utover elevene. Det er bra for barna å ha både kvinner, menn, eldre og yngre lærere. Unge lærere er ofte modeller for elevene, og det trenger de, sier Hjetland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media