OPPFORDRER TIL VOLD: - Jeg ble nokså provosert da jeg oppdaget denne Facebook-gruppa. Det er ren oppfordring til mobbing og vold, sier Liv Flood. Hun er selv mor til en Magnus som snart fyller femten. Faksimile: Facebook
OPPFORDRER TIL VOLD: - Jeg ble nokså provosert da jeg oppdaget denne Facebook-gruppa. Det er ren oppfordring til mobbing og vold, sier Liv Flood. Hun er selv mor til en Magnus som snart fyller femten. Faksimile: FacebookVis mer

10.000 har meldt seg på «Slå en Magnus dag» på Facebook

- Oppfordring til mobbing og vold. sier bekymret mor. - Kan være kriminelt, sier Hadia Tajik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Liv Flood er selv mor til en sønn ved navn Magnus, og reagerte med vantro da hun så gruppa på Facebook som oppfordrer til vold mot personer som bærer navnet.

- Jeg ble nokså provosert da jeg oppdaget denne gruppa. Det er ren oppfordring til mobbing og vold, sier Liv Flood.

«Dagen hvor vi kan slå Magnus'er så mye vi vil. Win-situation. Slå så ofte og så hardt du bare kan. They deserve it, and we know it :-) La flere ta del i denne gledens dag», heter det i event-invitasjonen på Facebook som klokka 18 i kveld hadde 9467 registrerte gjester eller deltakere.

Grunnleggerne av gruppa oppfordrer til voldelige utfall mot landets Magnuser mellom klokka 12 fredag og klokka 12 lørdag.

Varslet skolenLiv Flood oppdaget Facebook-gruppa fordi noen venner av barna hennes hadde meldt seg inn i den. Hun mener det ikke ville gjort saken det spor bedre om et annet navn enn «Magnus» var under angrep.

- Det er prinsippet i seg selv som er forferdelig. Med all den fokus som har vært på mobbing i skolen, i media og blant politikere, synes jeg det er betimelig å reagere på dette, sier Kongsberg-kvinnen.

Hun kontaktet skolen sønnen går på for å gjøre dem oppmerksomme på denne Facebook-gruppa.

- Skolen tok dette veldig alvorlig, og sendte ut et brev med informasjon om dette til foreldrene. I morgen vil skolen ha et møte med elevene om denne Facebook-gruppa, sier Flood.

På Facebook er det mange som har kommentert «Slå en Magnus dag». Ikke alle er like begeistret over budskapet. Blant flere Magnuser som har ytret sin mening om gruppa, er det en som skriver:

«OK, det her er bare ondskapsfullt.»

- Sønnen min synes ikke dette er ok. Han lurer på om han skal gidde å gå på skolen i morgen, sier Liv Flood.

- Trenger større bevissthetStortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) i Kirke- utdannings- og forskningskomiteen påpeker at det å oppfordre til vold på denne måten kan være kriminelt.

- Internett og sosiale medier åpner for at mobbing får et annet omfang og en annen form enn tidligere. Dette kan ofte være usynlig for voksne, og det er veldig bra at denne mora fanget opp denne Facebook-gruppa. At skolen til sønnen hennes også tar dette på alvor, er kjempefint, sier Tajik til Dagbladet.

Tajik frykter at barn og unge ikke tenker over rekkevidden av hva de foretar seg på internett.

- Skolene og lærerne bør være spesielt bevisste på dette når de snakker med barna om mobbing. Den oppvoksende generasjon trenger større bevissthet rundt mobbing og sosiale medier. Da trenger vi også foreldre som er våkne. De må være oppmerksomme på at gullungen kanskje ikke er like gullunge i andre fora, sier Hadia Tajik.

REAGERER: Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap). Foto: Jacques Hvistendahl
REAGERER: Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap). Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer