Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

10 000 kurdere klare til flukt

PRAHA (Dagbladet): Tysk politi advarer mot at 10 000 kurdiske flyktninger vil forsøke å ta seg over havet til Italia. 20 skip ligger klare til å legge ut fra havner i det sørlige Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier sjefen for grensepolitiet i delstaten Bayern, Gerhard Hoppe, til søndagsavisa Welt am Sonntag.

Både kurdiske kilder og tyrkisk kystvakt meldte i går at tre skip allerede var på vei i retning Italia med 1300 mennesker om bord. Den siste uka har 1200 kurdere gått i land i Sør-Italia fra to tyrkiske skip.

Dette nye flyktningproblemet som nå bokstavelig talt skyller over den italienske kysten, har utløst krangel mellom Tyrkia og Europa og de europeiske landene seg imellom.

Hevnaksjon

Kurdistans nasjonale frigjøringsfront (ERNK) hevder at det i virkeligheten er tyrkiske myndigheter som selv organiserer masseflukten fra landet for å hevne at EU nylig lukket døra for et snarlig EU-medlemskap.

- Med en av de mest moderne hærene i NATO, politi og avansert teknologi kunne Tyrkia stanse denne menneskestrømmen dersom regimet ville, hevder ERNK-fronten.

Også den tyske utenriksministeren Klaus Kinkel går langt i å hevde det samme når han advarer Tyrkia mot å eksportere sine problem, og oppfordrer regjeringen i Ankara om å løse kurderproblemet i landet med politiske og ikke med militære midler.

27000 mennesker er drept og mange flere er drever på flukt som følge av den tretten år lange krigen mellom tyrkiske styrker og den kurdiske PKK-geriljaen.

Skylder på Italia

Den tyrkiske utenriksministeren Ismil Cem skriver i et brev til sin italienske kollega Lamberto Dini at kurderne reiser fordi Italia og andre land lokker med politisk asyl.

Han hevder at italienske myndigheter befinner seg hinsides virkelighetens verden ved å uttale at flykningetrafikken skyldes brudd på menneskerettighetene i Tyrkia.

- Disse menneskene reiser ikke på grunn av undertrykking, men fordi de ønsker et bedre materielt liv, sier Cem, som beskriver masseflukten som et alvorlig eksempel på menneskehandel og organisert kriminalitet.

Bedre grensekontroll

18 kurdere som ble arrestert i Istanbul lørdag, skal ha fortalt politiet at de hadde betalt 4000- 5000 kroner hver til mellommenn for å finansiere båtreisen til Italia.

Flyktningstrømmen setter samholdet mellom landene som omfattes av Schengen-avtalen på en hard prøve. Mens italienerne uttrykker forståelse for kurderne, hevder den tyske innenriksministeren Manfred Kanther at Italia ikke gjør nok for å stanse flyktningstrømmen.

Både Tyskland og Østerrike vil styrke grensekontrollen. Frankrike mobiliserer ekstra politistyrker for å vokte grensa til Italia. De vil stanse den store transitt-trafikken av kurderne på vei nordover. På grunn av den økte overvåkingen av den tysk-østerrikske grensa, velger stadig flere å ta seg fram omveien fra Italia gjennom Frankrike.

Målet for de fleste flyktningene er Tyskland, der det bor over en halv million kurdere. Dette gjør det lettere for illegale innvandrere både å overleve økonomisk og å skjule seg.

Tyskland har også de beste økonomiske støtteordningene for dem som anerkjennes som flyktninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!