10.000 marsjerte med Le Pen

Minst 10.000 tilhengere av Jean-Marie Le Pen marsjerte i sentrum av Paris 1. mai. Sympatisører fra Sverige og andre europeiske land deltok. Flere hundre tusen ventes å mobilisere på venstresiden senere onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da er politiet forberedt på sammenstøt.

Nasjonal Front-lederen Jean-Marie Le Pen og hans tilhengere brukte fridagen 1. mai til å feire middelalderheltinnen Jeanne d'Arc. Men marsjen var minst like mye en feiring av Le Pen, som overraskende er konservative Jacques Chiracs motstander i finaleomgangen av presidentvalget søndag.

Le Pen-tilhengerne - et stort overtall eldre menn - ropte «Le Pen som president», «Frankrike for franskmenn», «Frankrike, Le Pen, frihet» mens de marsjerte rolig gjennom gatene, vaiende med fransk flagg og valgkampplakater.

Le Pens valgkampleder hevdet onsdag at 100.000 mennesker deltok i marsjen i Paris, mens politiets anslag er 10.000.

Le Pens marsj på den tradisjonelle arbeiderdagen provoserer den franske venstresiden kraftig. Sosialistene hovedmarsj starter senere onsdag, bare 3 kilometer fra Le Pens samlingssted. Det er ventet at så mange som 250.000 mennesker vil delta i de fem forskjellige protestene i byen.

Elektrisk Paris

På grunn av presidentvalget er stemningen i Frankrike elektrisk, og politiet er derfor forberedt på voldsomheter. Le Pen fikk bare halvparten så stor oppslutning i Paris som i resten av landet.

Rundt 3.500 politifolk er innkalt for å hindre at de innbitte politiske motstanderne fysisk går løs på hverandre. I tillegg hadde Nasjonal Front stilt opp med en rekke egne vakter med solbriller og propp i øret.

Le Pen oppfordret onsdag sine tilhengere til å holde seg i ro, og ikke la seg provosere av «bråkmakere» fra venstresiden. Han sa også at nynazister ikke var velkomne - «Jeg vil ikke ha noe med dem å gjøre», sa han. Han talte i nesten halvannen time på Operaplassen.

- Vi er bedt om å holde oss unna bråk. Men ypper noen til kamp, er vi forberedt på å beskytte de gamle som er her, sier de tre kortklipte unge mennene Louis, Ulrich og Cederic til NTB.

Svenske venner

Også høyreekstremistiske partier fra Sverige, Italia, Polen og Belgia deltok i marsjen.

- Vi er fem svensker som har reist hit for å vise Le Pen at han får støtte hos sine skandinaviske søsterpartier. Selv om vi ikke er enig i alt Le Pen sier, har vi de samme meningene om EU, euro, nasjonalstaten og delvis innvandring, sier Gabrielle Johansson fra Sverigedemokraterna til NTB.

Politiets hovedbekymring er at ekstremister - på både høyre- og venstresiden - skal provosere fram voldsomheter. Marerittet er gjentagelse av 1. mai 1995, da snauskaller druknet en ung marokkaner i Seinen under Le Pens marsj.

Le Pen fikk overraskende 17 prosent av stemmene i første runde av valget i april, og dyttet sosialistlederen Lionel Jospin ut av finalerunden i valgkampen.

NTB

10 000: Mange Le Pen supportere møtte opp i Paris' gater i dag.