10.000 mennesker innesperret i Årdal og Høyanger

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane innkaller krisestaben på grunn av ekstremværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I alt 10.000 mennesker i Årdal og i Høyanger vil fra i kveld være avsperret fra omverdenen.

De 4.000 innbyggerne i Høyanger har vært uten veiforbindelse siden i formiddag. Ved 14-tiden sørget nye jord- og steinras for full stopp på riksvei 53 mellom Fodnes og Årdalstangen.

Den eneste åpne veien til Årdal, med 6000 innbyggere, er riksvei 53 mot Tyin og Fagernes. Den blir nattestengt på grunn av vinterforholdene. Et 20-talls ras har stengt av veistrekninger over hele fylket. Ingen personer er skadd eller saknet etter monsteruværet over Sogn og Fjordane.

Det siste alvorlige raset mot boligområder, kom i Fjaler i ettermiddag. 16 personer er evakuert. Store steiner slo gjennom vinduer og vegger i ett hus.

Krisestab

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane har i ettermiddag innkalt krisestaben på fem personer til fylkeshuset i Leikanger.

- Selv om kraftforsyning telesambandet fungerer som det skal i ettermiddag, er det en krisesituasjon i fylket. Veiene er hovedproblemet, og Statens vegvesen har også innkalt sin krisestab, sier fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand til Dagbladet.no.

Nedbørsrekorden i Sogn og Fjordane på 184 millimeter regn i løpet av et døgn står for fall.

Sist fylkesmannen innkalte krisestaben, var under tsunamien i Thailand sist desember for å varsle pårørende om familie på ferie.

OVERSVØMMELSE: Valestrandsfossen i Osterøy kommune utenfor Bergen i dag.
<B>FØRDE I DAG: </B> Vått. Blant annet ble en barnehage i Jølster i Sogn og Fjordane evakuert i dag på grunn av flommen.
ÅRDAL: Innesperret av været.