10.000 politifolk vokter Bush i Berlin

Sikkerhetstiltakene i Berlin i forbindelse med besøket til president Bush er de mest omfattende siden andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har Tysklands hovedstad vært preget av intens aktivitet for å gjøre det to dager lange besøket til USAs president George W. Bush så trygt som mulig.

Kloakkledninger har blitt undersøkt av politidykkere, og noen er sveiset igjen. Spesialtrente hunder forsøker å spore opp eventuelle bomber. Politiet sier området rundt Bushs hotell, som blant annet omfatter Brandenburger Tor, vil være hermetisk lukket så lenge besøket varer.

10.000 politifolk er det største antallet i Berlin siden 1945. Deres jobb er å forhindre eventuelle attentatforsøk, men også å sørge for ro og orden under statsbesøket.

Så langt rolig

Antall demonstranter som er i Berlin for å demonstrere mot president Bush og amerikansk utenrikspolitikk er trolig minst dobbelt så høyt som antall politifolk.

Etter en stor demonstrasjon tirsdag var det mindre arrangementer onsdag formiddag. Omfattende proteser var planlagt i forbindelse med Bushs ankomst til byen onsdag kveld.

Politisjefen i Berlin, Dieter Glietsch, sier demonstrasjonene tirsdag forløp uten særlige problemer.

Fram til onsdag ettermiddag gikk det også stort sett rolig for seg. Unntaket var en markering som regjeringspartiet De grønne sto bak. Demonstranter stormet podiet, og ropte skjellsord mot politikerne som deltok.

Selv om arrangørene bak demonstrasjonene forsikret at protestene skulle gå fredelig for seg, var det frykt for at et mindretall voldelige ekstremister kunne forsøke å bryte gjennom politisperringer og begå hærverk.

Klaus Wowereit, Berlins borgermester, sa til tysk radio onsdag at fredelige demonstrasjoner er lovlige, men at de ikke må misbrukes av pøbler og folk som ønsker å skape kaos.

«Fredens akse»

Paraplyorganisasjonen til de over 200 gruppene som er med på demonstrasjonene i Berlin, kaller seg «fredens akse.» Navnet er en kommentar til den amerikanske presidentens uttalelse om at Irak, Iran og Nord-Korea tilhører en «ondskapens akse.»

Pasifister, miljøvernorganisasjoner og motstandere av økonomisk globalisering deltar. På bannerne kan man lese slagord som «krig er terror» og «krigshissere uvelkomne.»

Parolene spiller på den amerikanske regjeringens trusler om et mulig angrep mot Irak. Motstand mot disse planene preger de fleste slagordene onsdag.

President Bush ble på tysk TV tirsdag spurt hva han syntes om protestene mot statsbesøket.

- Det er bra. Jeg liker å besøke et sted hvor folk føler seg fri til å uttrykke seg. Det er hva jeg tror på, sa Bush.

(NTB)

DEMONSTRASJONER: Det er allerede gjennomført flere demonstrasjoner mot Bush i Berlin. Og flere skal det bli.