10.000 vil se mappa si

Fristen for såkalt mappeinnsyn ved inngangen til det nye året har satt fart i dem som ønsker å se om de har vært gjenstand for offentlig overvåking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at fristen for å se om man har en mappe i Overvåkingspolitiet gikk ut klokka 24.00 natt til 1. januar, kan Innsynsutvalget slå fast at mellom 9.500 og 10.000 personer har søkt om å få slikt mappeinnsyn, opplyser rådgiver Henning Klauseie i utvalget.

- Det lå 2.300 søknader sendt via e-post da vi kom på jobb torsdag morgen, sier Klauseie til NTB.

Folk gir forskjellige begrunnelser for søknadene, noen oppgir at de søker fordi fristen utløper. Andre gir mer begrunnede tanker for søknaden, mens andre igjen ikke gir noen begrunnelse i det hele tatt, opplyser Klauseie.

Det er ikke krav om å levere en begrunnet søknad. Blant dem som begrunner søknadene, er det vanlig å ta utgangspunkt i Lund-rapporten. Det framgår jo av denne rapporten hvem overvåkingen var interessert i, påpeker Klauseie.

Stortinget vedtok en midlertidig lov om innsyn for tre år siden, og Innsynsutvalget ble opprettet for å stå for saksbehandlingen av søknadene.

Inntil lille julaften hadde utvalget behandlet søknader fra 2.285 personer. Av disse er det 908 som har fått adgang til innsyn, mens det for 1.102 ikke fantes noen mappe. Utvalget hadde inntil samme tidspunkt behandlet 150 søknader om erstatning, og halvparten av disse søkerne har fått erstatning på mellom 10.000 og 100.000 kroner.

Klauseie sier at arbeidet med å behandle alle de resterende søknadene som er kommet innen fristens utløp nok vil ta hele dette året og neste år. I tillegg vil det ta tid å behandle eventuelle erstatningssaker.

- Loven krever at folk må ha lidd alvorlig skade for å få erstatning, sier han.

(NTB)