Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

100000 er på vei mot Albania

TIRANA (Dagbladet): De kommer i biler, på overfylte traktortilhengere, de kommer til fots. Noen er i sokkelesten. Mange gråter, andre har tomme, resignerte uttrykk i øynene. De er preget av dager og uker på flukt: uvasket, utmattet og grimete av mangel på søvn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De av flyktningene som har krefter til å si noe, forteller om lik som ligger strødd langs veikantene, om massedrap, om utbrente landsbyer, om plyndring og om voldtekt av kvinner. De hadde minutter på seg til å forsvinne.

Scenene som nå utspiller seg på grensestasjonen Morina mellom Kosovo og Albania, er som hentet fra en film: uvirkelige, bortimot ufattelige.

Men de er virkelige.

Scenene handler om finalen i president Slobodan Milosevics vanvittige plan for å tømme Kosovo for et helt folk. Det er høydepunktet i en politikk som betegnes som «etnisk rensing» - et uttrykk som bare gir en blek avglans av hva det dreier seg om.

500 avsvidde landsbyer over hele Kosovo er vitnesbyrd om innholdet i denne politikken.

Minst 100000 kosovoalbanere var i går kveld på vei i retning den albanske grensa, i den største eksodus som Europa har opplevd siden den andre verdenskrig.

Tom by

9000 hadde kommet over i løpet av dagen, 750- 1000 i timen. De kom nesten alle fra Kosovska Mitrovica, industribyen med 50000 innbyggere nord for provinshovedstaden Pristina. Byen som inntil for få år siden bar Titos navn - Titovska Mitrovica - er nå tom, fikk Dagbladet opplyst av albanske regjeringskilder i går kveld.

- Hele byen sto i brann da vi dro. Mitrovica eksisterer ikke mer, sa en av flyktningene som nådde grensestasjonen Morina.

Mange av dem klappet sammen av utmattelse da de passerte grensebommene.

- President Miloevic forsøker å fordrive hele den albanske befolkningen fra Kosovo. Den etniske rensingen ble dempet et par uker, men er nå tatt opp igjen med full styrke, sier Kris Janowski, som er pressetalsmann for FNs høykommisær for flyktninger.

På flukt

Tre fjerdedeler av Kosovos albanske befolkning er drevet på flukt siden kampene startet i fjor vår. Bare 500000 albanere oppholder seg nå i provinsen, ifølge høykommisæren.

Langs grensa til Albania gjemmer 300000 albanere seg i skogene og i fjellene, eller de er på marsj i konvoier på 3000- 4000.