100.000 evakuert fra flom i Canada

Flom og oversvømmelser har tvunget tusenvis av mennesker til å forlate sentrum av Canadas oljehovedstad Calgary og andre byer i nærheten.

FLOM: Vannet stiger i Bow River i Calgary vest i Canada. Sentrum av byen ble stengt fredag på grunn av de stigende vannmassene. Foto: Todd Korol / Reuters / NTB scanpix
FLOM: Vannet stiger i Bow River i Calgary vest i Canada. Sentrum av byen ble stengt fredag på grunn av de stigende vannmassene. Foto: Todd Korol / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skoler ble stengt, og militæret satte inn to helikoptre og hundrevis av soldater for å evakuere 24 nabolag. Kraftige regnbyger har ført til oversvømmelser ved flere elver vest i Canada. I alt er om lag 100.000 mennesker evakuert fra byen, som har 1,1 million innbyggere. Hele sentrum skulle fredag tømmes for folk.

Selv om evakueringen skjedde svært raskt, både i biler, båter og helikoptre, er det ikke meldt om personskader. Det mener Calgarys ordfører Naheed Nenshi er et rent «mirakel».

- I går kveld så jeg elven renne raskere og høyere enn jeg har sett i hele mitt liv, sa Nenshi på en pressekonferanse fredag.

Han har selv oppfordret innbyggerne om å pakke raskt og komme seg unna. Det vil trolig ta noen dager før de kan vende hjem igjen. Også politiet er satt inn for å patruljere gatene og rope evakueringsordre over høyttalere.

Over 100 millimeter nedbør har falt i områder sør i delstaten Alberta de to siste dagene. Vannmassene har allerede tatt med seg biler og ødelagt hus i Calgarys nabobyer. Ti lokalsamfunn i provinsen Alberta har erklært unntakstilstand, i tillegg til at jordskred har ført til stenging av en hovedvei. Det har igjen ført til at fjellbyen Banff er isolert.

Det er meldt mer regn i helgen, og vannet vil fortsette å stige i millionbyen, som arrangerte vinter-OL i 1988.

(NTB)

I SLUKET: Overvann renner ned i et avløp i Calgary. 100.000 av byens 1,1 millioner innbyggere er evakuert. Foto: REUTERS/Melissa Renwick
I SLUKET: Overvann renner ned i et avløp i Calgary. 100.000 av byens 1,1 millioner innbyggere er evakuert. Foto: REUTERS/Melissa Renwick Vis mer