Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1003 personer fikk Breiviks manifest kort tid før det smalt

Tidligere stortingspolitiker Jan Simonsen blant mottakerne.

SENDTE MANIFEST TIL 1003: Terroristen Anders Behring Breivik sendte ut galmannsmanifest før han drepte minst 76 personer.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SENDTE MANIFEST TIL 1003: Terroristen Anders Behring Breivik sendte ut galmannsmanifest før han drepte minst 76 personer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1003 personer skal ha mottatt det 1500 sider lange manifestet til terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik før bomben smalt i regjeringskvartalet og massakeren på Utøya.

Britisk politi har mottatt e-post-lista, som skal inneholde 250 kontakter bosatt i Storbritannia, melder britiske Daily Telegraph.

77 minutter før det smalt I e-posten finnes det også en link til en YouTube-video der Breivik blant annet poserer med et våpen, i tillegg til informasjon om manifestet.

E-posten skal ha blitt sendt klokka 14.09 fredag. Klokka 15.26 - en time og 17 minutter senere - får politiet den første meldinga om eksplosjon i regjeringskvartalet.

Totalt har 76 personer blitt drept etter terroristens bombeangrep mot regjeringskvartalet midt i Oslo senturm og massakren på AUFs sommerleir på Utøya fredag.

E-posten er stilet til «vesteuropeiske patriot», Behring Breivik betegner mailen som «en gave» og ber mottakerne distribuere den til alle de kjenner.

Jan Simonsen blant mottakerne Blant mottakerne av manifestet var tidligere stortingspolitiker Jan Simonsen. Tirsdag kveld benektet han overfor Dagbladet at han hadde fått manifestet, og at han ikke kjente til Breivik før fredag.

- Jeg kan ikke huske navnet eller å ha fått noe fra ham. Etter at han ble kjent har jeg sett at han tidligere har postet en kommentar på bloggen min en eneste gang, men det var et veldig seriøst innlegg med henvisning til en kommentar fra Thomas Hylland Eriksen, sa Simonsen til Dagbladet.

Men like etter midnatt natt til i dag har Simonsen lagt ut et blogginnlegg på sin blogg der han skriver at han etter å ha tenkt over saken kom på at han hadde «mottatt en merkelig mail, som umiddelbart ble slettet etter rask skumlesning fordi den var sendt til mengdevis av mailadresser».

MASSAKRE: Her står Anders Behring Breivik blant sine ofre på Utøya.
Foto: Marius Arnesen / Scanpix
MASSAKRE: Her står Anders Behring Breivik blant sine ofre på Utøya. Foto: Marius Arnesen / Scanpix Vis mer

Han skriver videre at han har sjekket opp dette og funnet ut at denne mailen var fra Behring Breivik. Den er sendt fra «Andrew Berwick» som er navnet han bruker i sitt manifest.

Ifølge Simonsen var e-posten sendt 14.26 - bare en time før bomben smalt. 

-  Da jeg oppdaget hvem det var fra, opplevde jeg det som å få mail fra selve djevelen. Det gjorde at jeg fikk litt frysninger selv om han har sendt den til over 1000 personer, sier Simonsen til Dagbladet.  

Gir Facebook skylda I e-posten skriver Breivik at han har sendt manifestet til Facebook-venner eller venner av Facebook-venner, og Simonsen mener dermed at dette trolig er årsaken til at nettopp han var blant de 1003 mottakerne.

Simonsen forteller at han «har som prinsipp å svare ja på alle forespørsler fra alle som ber om å bli Facebook-venn, og derfor ikke har noen kontroll eller oversikt over hvem Facebook-vennene er».

Om manifestet skriver Behring Breivik følgende, ifølge Simonsen.

«Boken vil være av stor interesse for deg om du er en moderat eller en mer dedikert kulturelt konservativ / nasjonalist».

Jan Simonsen synes e-posten vitner om utrolig kynisk og kald planlegging. 

DELTE MANIFEST: Anders Behring Breivik sendte ut manifestet før han gikk i gang med terrorangrepene. Foto:  AFP/Scanpix
DELTE MANIFEST: Anders Behring Breivik sendte ut manifestet før han gikk i gang med terrorangrepene. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

 - Han har til og med sendt med en beskrivelse som forklarer hvordan man kan åpne et word-dokument i tilfelle noen ikke skal klare dette. Mailen er sendt bare en time før han startet å slakte folk, sier Simonsen. 

 - Å få denne mailen gjør at man får tragedien enda tettere innpå en fra før. Det er ingen hyggelig opplevelse, sier han.

Også den belgiske parlamentarikeren Tanguy Veys i det innvandringskritiske partiet Vlaams Belang har mottatt e-posten. Han sier til det danske nyhetsbyrået Ritzau at e-posten er sendt til mottakeradresser i Belgia, Danmark, Tyskland, Frankrike, Italia, Finland, USA og Storbritannia.

BLANT MOTTAKERNE: Tidligere Frp-representant Jan Simonsen.   Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BLANT MOTTAKERNE: Tidligere Frp-representant Jan Simonsen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!