STØRSTE SAK NOENSINNE: Messenger var kanalen og eier Facebook varslet politiet. Mandag starter rettssakene i Danmark etter den mest omfattende etterforskningen
Av ulovlig bildespredning noen gang. Illustrasjonsfoto Shutterstock / NTB Scanpix
STØRSTE SAK NOENSINNE: Messenger var kanalen og eier Facebook varslet politiet. Mandag starter rettssakene i Danmark etter den mest omfattende etterforskningen Av ulovlig bildespredning noen gang. Illustrasjonsfoto Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

1004 unge siktet for deling av overgrepsvideo. Nå møter de første fem for retten

Riksadvokaten i Danmark har talt. Norge og resten av Europa venter i spenning på prøvesaker - 1004 unge personer er siktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ikke bare de 1004 unge, mellom 15 og 27 år, som er siktet i Danmarks største sak noen gang om deling av en overgrepsvideo, men rettsvesen og nettbrukere over hele Europa venter på dommene fra de første rettssakene til uka.

Fem ungdommer, over og under myndighetsalder på 18 år, er «prøvekaniner» i de første rettssakene i Lyngby og Randers mandag.

«Alle» venter på dansk rettspraksis. Den digitale utviklingen har gått med lysets hastighet. Ingen land med lov og rett som kan sammenliknes med Danmark, har rukket å få noen domspraksis hogd i stein i takt med spredningen av nakenbilder på nettet.

Norge: 15 000 kroner

Tre saker med norske kjendiser involvert har dannet en norsk førskole de siste ukene.

Menn som har spredt nakenbilder av håndballstjernen Nora Mørk og bloggeren Sophie Elise er bøtlagt med 15 000 kroner. Underforstått uten tillatelse. I Nora Mørks sak var bildene stjålet fra hennes mobil.

Og Youtube-kjendis Dennis Vareide er i Oslo tingrett tilkjent 50 000 kroner i oppreisning og 90 000 kroner til saksomkostninger etter at en annen youtuber ble dømt for spredning av grove ærekrenkelser på nett.

I Danmark vil det ikke hjelpe å kjøpe seg ut av slike digitale lovbrudd med penger dersom rettsvesenet følger Riksadvokatens strenge pekefinger.

30-40 dagers fengsel er Riksadvokatens generelle strafferåd i retningslinjene fra 1. desember i fjor - utarbeidet nettopp til denne saken.

Der bytter Riksadvokaten ut det etablerte danske begrepet «hevnporno» med mer moderne «digitale sexkrenkelser».

I retningslinjene, som du kan lese i sin helhet her, anbefaler sjefen for dansk lov og orden strengere reaksjon om 30-40 dager i fengsel for grove tilfeller av spredning i større omfang.

La ut naken ekskone

De nye retningslinjene viser til dommer fram til 2014. Den ferskeste saken omtaler en mann som ble dømt for å ha delt på en sexchat seksualiserte bilder av sin ekskone. I ett av tilfellene delte mannen ekskonas navn, og hun ble kontaktet av bildemottakeren.

Straff: 40 dagers fengsel.

Om lag 800 av de som er siktet for å ha delt den danske overgrepsvideoen, er gutter og menn - 200 er jenter og kvinner.

Alle de siktede er over 15 år. Det er den kriminelle lavaladeren i Danmark - som i Norge og resten av Norden.

Skolevideo med 15-åringer

Videoen, som er tatt opp i et skolemiljø utenfor København, vakte stor oppmerksomhet da spredningen tok fart i 2015 på Facebooks meldingstjeneste Messenger.

Flere gutter mishandlet en 15 år gammel jente med flaske, badmintonracket og kleshenger.

Og en 15 år gammel gutt hadde deretter sex med samme jente.

To av guttene som ble identifisert, fikk 2 000 kroner hver i bot for å ha spredd videoen. Politiet har ikke tatt noen strafferettslige skritt rundt selve handlingene i videoen.

- Den digitale utviklingen har gått så raskt siden da at det ikke er sikkert straffen ville blitt den samme nå. Men de kommende rettssakene dreier seg ikke om de som medvirker i videoen, men de som spredt den, understreker kommunikasjonsrådgiver Simon Gosvig ved påtalemyndighetene hos Østjyllands Politi overfor Dagbladet.

Facebook varslet i USA

Europol og dansk politi fikk saken fra amerikansk politi i 2017 etter at videoen hadde spredt seg i USA. Etter amerikansk lov har Messenger-eier Facebook da plikt til å varsle føderale myndigheter.

Den danske kommunikasjonsrådgiveren påpeker tre variasjoner i prøvesakene for retten i Danmark til uka:

- antall delinger: de som skal i retten nå, er tiltalt for å ha delt videosnutten mellom en og 59 ganger. Den siktede med grovest delingsregister har spredt bildene om lag 300 ganger.

- alder: de tiltalte nå er både under og over myndighetsalder 18 år. Det kan ha betydning for straffutmåling.

- tidspunkt: de tiltalte skal ha delt videoen på ulike datoer i 2015, 2016 og 2017. Tidlig tidspunkt kan bety lavere straff.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer