101 helsepersonell tatt for seksuell utnytting og overgrep

På ti år. Dagbladets gjennomgang viser at det er legene som er på overgrepstoppen i helse-Norge.

MYE: Leder av Pasientforeningen, Knut Fredrik Thorne, mener 101 autorisasjonstap etter seksuell utnytting er mye, og at mørketallene er store. Foto: Jacques Hvistendahl
MYE: Leder av Pasientforeningen, Knut Fredrik Thorne, mener 101 autorisasjonstap etter seksuell utnytting er mye, og at mørketallene er store. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Minst 101 ansatte i Helse-Norge har mistet autorisasjonen de siste ti årene, fordi de har misbrukt tilliten de fikk ved å utnytte pasienter seksuelt. Det viser tall Dagbladet har fått fra Statens helsetilsyn etter å ha søkt innsyn med Offentlighetsloven. Hvert år mister helsepersonell ved norske sykehus og legekontorer autorisasjonen etter at de har utnyttet pasienter seksuelt.

Dagbladet har i serien Overgripere i hvitt avdekket hvordan flere helsearbeidere de siste årene også har fått lov å komme tilbake i jobb med nye pasienter, etter at de har begått overgrep mot pasienter.

Helseminister Bent Høie (H) har forsvart ordningen.

• Les hele serien Overgripere i hvitt her

Kan være flere Statens helsetilsyn har gjennomgått en rekke ulike registre for å sammenstille tallene.

- Vi må ta et lite forbehold om at det kan finnes saker som vi ikke har klart å fange opp her, opplyser assisterende direktør Heidi Merete Rudi til Dagbladet.

I tillegg kan det finnes saker der helsepersonell er dømt i domstolene, uten at helsemyndighetene er orientert og har reagert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer