101 nordmenn fengslet i utlandet

Sju nordmenn siktet eller dømt for drap i utlandet.

FENGSLET: Den norske sikkerhetsvakten Tjostolv Moland (28) sitter sammen med en kamerat fengslet i Kongo, mistenkt for drap. Ifølge UD har det vært en voldsom økning i antall nordmenn som sitter fengslet i utlandet. Foto: PRIVAT
FENGSLET: Den norske sikkerhetsvakten Tjostolv Moland (28) sitter sammen med en kamerat fengslet i Kongo, mistenkt for drap. Ifølge UD har det vært en voldsom økning i antall nordmenn som sitter fengslet i utlandet. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): En fersk oversikt fra Utenriksdepartementet viser at minst 101 nordmenn sitter fengslet i utlandet. Dette er bare de UD kjenner til.

Flest nordmenn sitter i fengsel i USA, 11 stykker. Deretter følger ni i Brasil, flere siktet for organisert kriminalitet. Blant disse er en eller flere gjengmedlemmer etter den store gjengaksjonen i Natal.

Både i Thailand og Tyskland sitter åtte nordmenn fengslet - i Spania sitter sju personer, derav to mistenkt for drap. I Dubai er det fem nordmenn i fengsel.

Kan være flere- Andre land er ikke forpliktet til å gi norske myndigheter beskjed dersom de arresterer og fengsler en norsk borger. Men de land som er tilknyttet Wien konvensjonen plikter å gi den arresterte rett til selv å ta kontakt med norske myndigheter. Det betyr at det kan sitte fengslede nordmenn rundt i verden som vi ikke vet om. Enten fordi landet de er arrestert i ikke er tilknyttet Wien konvensjonen  eller — og det skjer oftere — at den arresterte selv ikke ønsker å kontakte norske myndigheter av ulike grunner, sier pressekontakt Bjørn Svenungsen i UD.Ti kvinnerBare ti norske kvinner sitter i dag i utenlandske fengsler, i Argentina, Bolivia, Dubai, Hong Kong, Trinidad og Tobago og USA. Fire av disse er siktet, tiltalt eller dømt for narkotika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer