FENGSLET: Den norske sikkerhetsvakten Tjostolv Moland (28) sitter sammen med en kamerat fengslet i Kongo, mistenkt for drap. Ifølge UD har det vært en voldsom økning i antall nordmenn som sitter fengslet i utlandet. Foto: PRIVAT
FENGSLET: Den norske sikkerhetsvakten Tjostolv Moland (28) sitter sammen med en kamerat fengslet i Kongo, mistenkt for drap. Ifølge UD har det vært en voldsom økning i antall nordmenn som sitter fengslet i utlandet. Foto: PRIVATVis mer

101 nordmenn fengslet i utlandet

Sju nordmenn siktet eller dømt for drap i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En fersk oversikt fra Utenriksdepartementet viser at minst 101 nordmenn sitter fengslet i utlandet. Dette er bare de UD kjenner til.

Flest nordmenn sitter i fengsel i USA, 11 stykker. Deretter følger ni i Brasil, flere siktet for organisert kriminalitet. Blant disse er en eller flere gjengmedlemmer etter den store gjengaksjonen i Natal.

Både i Thailand og Tyskland sitter åtte nordmenn fengslet - i Spania sitter sju personer, derav to mistenkt for drap. I Dubai er det fem nordmenn i fengsel.

Kan være flere
- Andre land er ikke forpliktet til å gi norske myndigheter beskjed dersom de arresterer og fengsler en norsk borger. Men de land som er tilknyttet Wien konvensjonen plikter å gi den arresterte rett til selv å ta kontakt med norske myndigheter. Det betyr at det kan sitte fengslede nordmenn rundt i verden som vi ikke vet om. Enten fordi landet de er arrestert i ikke er tilknyttet Wien konvensjonen  eller — og det skjer oftere — at den arresterte selv ikke ønsker å kontakte norske myndigheter av ulike grunner, sier pressekontakt Bjørn Svenungsen i UD.

Ti kvinner

Bare ti norske kvinner sitter i dag i utenlandske fengsler, i Argentina, Bolivia, Dubai, Hong Kong, Trinidad og Tobago og USA. Fire av disse er siktet, tiltalt eller dømt for narkotika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langt fra alle disse har fått en dom, og mange sitter i varetekt på ubestemt tid. Mange soner også under svært vanskelige forhold, noe Utenriksdepartementet kan gjøre lite med.

DØDSDØMT Norsk-kurdiske Osman Omar Osman er dømt til døden for drapet på kona Marita Strøm. Foto: PRIVAT
DØDSDØMT Norsk-kurdiske Osman Omar Osman er dømt til døden for drapet på kona Marita Strøm. Foto: PRIVAT Vis mer

Deres oppgave er å sørge for at deres prosessuelle rettigheter blir ivaredtatt, blant annet at de får forsvarere. Men norske myndigheter har ingen myndighet i utlandet.

Denne uka ble det kjent at to nordmenn sitter fengslet i Kongo, mistenkt for drap på en sjåfør. Tjostolv Moland (28) og kameraten på 27 jobbet som sikkerhetsvakter i et privat selskap i Uganda.

Sju siktet for drap
Med disse to er ifølge UDs liste hele sju nordmenn siktet eller dømt for drap. Mest kjent er norsk-kurdiske Osman Omar Osman som sitter fengslet i Nord-Irak, dømt til døden. Han er dømt for å ha leid to menn til å drepe sin norske kone Marita Strøm fra Namsos under en ferietur til Irak i 2004. Paret har tre mindreårige barn, som også var med på ferien.

I tillegg er en norsk statsborger dømt til 14 års fengsel for drap på sin kone i India.

I Ecuador har norske John Andre Olsen
sittet fengslet siden 2003. Han er nå dømt til ti års fengsel for narkotikasmugling, og må betale nærmere en million kroner i bot. For to og et halvt år siden fortalte han Dagbladet om de forferdelige soningsforholdene, med både korrupsjon og tortur.
 

Sterk økning
Ifølge UDs statistikker satt 31 nordmenn fengslet i 2002. I mai i fjor var det 66 personer.

Tre norske jenter fra 18-22 år ble fengslet på flyplassen i Cochabamba Bolivia for ganske nøyaktig et år siden, og skal nå være tiltalt for narkotikasmugling. De risikerer i verste fall fengsel i 25 år.

FENGSLET I BOLIVIA: Stina Brendemo Hagen (18) t.h. og Madelaine Rodriguez (21) risikerer 25 år i fengsel i Bolivia. Foto: GUNNAR HULTGREEN
FENGSLET I BOLIVIA: Stina Brendemo Hagen (18) t.h. og Madelaine Rodriguez (21) risikerer 25 år i fengsel i Bolivia. Foto: GUNNAR HULTGREEN Vis mer

Dersom jentene blir dømt vil det bli vanskelig å få dem hjem til Norge igjen. Norske myndigheter kan ikke overprøve landet der forbrytelsen har skjedd, og betaler heller ikke advokatutgifter. I mange fengsler i Sør-Amerika koster det meste penger - mat, klær, og trygghet.

Derfor er det flere norske familier som sitter hjemme og betaler i dyre dommer for sine barn eller slektninger i fengswel i utlandet.

De første ukene satt også den to år gamle datteren til 22-åringen fengslet i det beryktede San Sebastian fengselet.
Etter intenst arbeid fra den norske ambassaden og norsk UD fikk bestemoren hente barnet hjem igjen til Norge.