101 nordmenn fengslet i utlandet

Sju nordmenn siktet eller dømt for drap i utlandet.

FENGSLET: Den norske sikkerhetsvakten Tjostolv Moland (28) sitter sammen med en kamerat fengslet i Kongo, mistenkt for drap. Ifølge UD har det vært en voldsom økning i antall nordmenn som sitter fengslet i utlandet. Foto: PRIVAT
FENGSLET: Den norske sikkerhetsvakten Tjostolv Moland (28) sitter sammen med en kamerat fengslet i Kongo, mistenkt for drap. Ifølge UD har det vært en voldsom økning i antall nordmenn som sitter fengslet i utlandet. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En fersk oversikt fra Utenriksdepartementet viser at minst 101 nordmenn sitter fengslet i utlandet. Dette er bare de UD kjenner til.

Flest nordmenn sitter i fengsel i USA, 11 stykker. Deretter følger ni i Brasil, flere siktet for organisert kriminalitet. Blant disse er en eller flere gjengmedlemmer etter den store gjengaksjonen i Natal.

Både i Thailand og Tyskland sitter åtte nordmenn fengslet - i Spania sitter sju personer, derav to mistenkt for drap. I Dubai er det fem nordmenn i fengsel.

Kan være flere
- Andre land er ikke forpliktet til å gi norske myndigheter beskjed dersom de arresterer og fengsler en norsk borger. Men de land som er tilknyttet Wien konvensjonen plikter å gi den arresterte rett til selv å ta kontakt med norske myndigheter. Det betyr at det kan sitte fengslede nordmenn rundt i verden som vi ikke vet om. Enten fordi landet de er arrestert i ikke er tilknyttet Wien konvensjonen  eller — og det skjer oftere — at den arresterte selv ikke ønsker å kontakte norske myndigheter av ulike grunner, sier pressekontakt Bjørn Svenungsen i UD.

Ti kvinner

Bare ti norske kvinner sitter i dag i utenlandske fengsler, i Argentina, Bolivia, Dubai, Hong Kong, Trinidad og Tobago og USA. Fire av disse er siktet, tiltalt eller dømt for narkotika.

Langt fra alle disse har fått en dom, og mange sitter i varetekt på ubestemt tid. Mange soner også under svært vanskelige forhold, noe Utenriksdepartementet kan gjøre lite med.

DØDSDØMT Norsk-kurdiske Osman Omar Osman er dømt til døden for drapet på kona Marita Strøm. Foto: PRIVAT
DØDSDØMT Norsk-kurdiske Osman Omar Osman er dømt til døden for drapet på kona Marita Strøm. Foto: PRIVAT Vis mer

Deres oppgave er å sørge for at deres prosessuelle rettigheter blir ivaredtatt, blant annet at de får forsvarere. Men norske myndigheter har ingen myndighet i utlandet.

Denne uka ble det kjent at to nordmenn sitter fengslet i Kongo, mistenkt for drap på en sjåfør. Tjostolv Moland (28) og kameraten på 27 jobbet som sikkerhetsvakter i et privat selskap i Uganda.

Sju siktet for drap
Med disse to er ifølge UDs liste hele sju nordmenn siktet eller dømt for drap. Mest kjent er norsk-kurdiske Osman Omar Osman som sitter fengslet i Nord-Irak, dømt til døden. Han er dømt for å ha leid to menn til å drepe sin norske kone Marita Strøm fra Namsos under en ferietur til Irak i 2004. Paret har tre mindreårige barn, som også var med på ferien.

I tillegg er en norsk statsborger dømt til 14 års fengsel for drap på sin kone i India.

I Ecuador har norske John Andre Olsen
sittet fengslet siden 2003. Han er nå dømt til ti års fengsel for narkotikasmugling, og må betale nærmere en million kroner i bot. For to og et halvt år siden fortalte han Dagbladet om de forferdelige soningsforholdene, med både korrupsjon og tortur.
 

Sterk økning
Ifølge UDs statistikker satt 31 nordmenn fengslet i 2002. I mai i fjor var det 66 personer.

Tre norske jenter fra 18-22 år ble fengslet på flyplassen i Cochabamba Bolivia for ganske nøyaktig et år siden, og skal nå være tiltalt for narkotikasmugling. De risikerer i verste fall fengsel i 25 år.

FENGSLET I BOLIVIA: Stina Brendemo Hagen (18) t.h. og Madelaine Rodriguez (21) risikerer 25 år i fengsel i Bolivia. Foto: GUNNAR HULTGREEN
FENGSLET I BOLIVIA: Stina Brendemo Hagen (18) t.h. og Madelaine Rodriguez (21) risikerer 25 år i fengsel i Bolivia. Foto: GUNNAR HULTGREEN Vis mer

Dersom jentene blir dømt vil det bli vanskelig å få dem hjem til Norge igjen. Norske myndigheter kan ikke overprøve landet der forbrytelsen har skjedd, og betaler heller ikke advokatutgifter. I mange fengsler i Sør-Amerika koster det meste penger - mat, klær, og trygghet.

Derfor er det flere norske familier som sitter hjemme og betaler i dyre dommer for sine barn eller slektninger i fengswel i utlandet.

De første ukene satt også den to år gamle datteren til 22-åringen fengslet i det beryktede San Sebastian fengselet.
Etter intenst arbeid fra den norske ambassaden og norsk UD fikk bestemoren hente barnet hjem igjen til Norge.