Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

101 skolebarn er forsvunnet i Oslo

Mange trolig sendt til militær- og koranskoler i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En måned etter skolestart har 101 elever fortsatt ikke møtt opp ved skolene i Oslo. Trolig har mange av dem blitt sendt til militær- og koranskoler i utlandet.

Nesten alle elevene som ikke har møtt opp til skolestart, har minoritetsbakgrunn, viser en undersøkelse Dagsavisen har gjort ved Oslos 144 grunnskoler på barne- og ungdomstrinnet.

- Ingen vet hvilke forhold disse barna lever under. Mange befinner seg hos slektninger i utlandet, mens foreldrene er i Norge. Verken skole eller barnevern har mulighet eller ressurser til å finne ut hvordan disse barna har det. Dette til tross for at vi snakker om norske barn, sier Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

Undersøkelser skolene selv gjør, bekrefter at mange av barna befinner seg i foreldrenes hjemland. I de tilfellene skolen kommer i kontakt med foreldrene, blir sykdom og problemer med å skaffe flybilletter, ofte oppgitt som årsak til at barna ikke kommer hjem til Norge.

Samtidig velger noen innvandrerforeldre bevisst bort norsk skole. Ifølge en rapport fra Høyskolen i Oslo i fjor mente pakistanske foreldre at barna ville være best tjent med å gå på engelskspråklige eliteskoler, koranskoler og skoler drevet av det militære i foreldrenes hjemland.

Fleischer er enig i rapportens konklusjon om at ungdom som har hatt kortere eller lengre opphold på skoler i foreldrenes hjemland, sliter når de kommer tilbake til Norge.

Oslo-skolene har totalt 50.000 elever i grunnskolen, hvorav 18.000 har minoritetsbakgrunn.

(NTB)

MØTER IKKE: En måned etter skolestart har 101 barn i Oslo fortsatt ikke møtt opp på skolen. Over er arkivfoto av Grünerløkka skole. Illustrasjonsfoto: Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
MØTER IKKE: En måned etter skolestart har 101 barn i Oslo fortsatt ikke møtt opp på skolen. Over er arkivfoto av Grünerløkka skole. Illustrasjonsfoto: Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling