1012 døgn i varetekt

En fransk statsborger med tyrkisk bakgrunn fikk nylig en rettskraftig dom i Høyesterett, etter at han hadde sittet utrolige 1012 døgn i varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Varetektsoppholdet har vært meget tyngende, blant annet på grunn av språkproblemer, sa hans forsvarer, høyesterettsadvokat Ole Jacob Bae, i sin prosedyre.

Narkotikasmugleren ble dømt til 12 års fengsel. Den enormt lange varetektstida kan bety at mannen har sonet halve straffen som varetektsfange, og det er imot alle uttalte norske rettsprinsipper.

Under etterforskningen av saken har mannen hjulpet narkotikapolitiet med opprullingen. Det teller vanligvis med i positiv retning når løslatelse skal vurderes.

Ifølge flere forsvarsadvokater, er varetektstida i alvorlige straffesaker i Norge de siste åra blitt urovekkende lang, spesielt i Oslo-området.

Bakgrunnen er den såkalte to-instansordningen, som ble innført i 1995. Denne rettsreformen innebærer at tiltalte skal få prøvd skyldsspørsmålet to ganger, både i by- eller herredsretten og i lagmannsretten.