Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

102 prester mistenkt for sex-misbruk

3.5 prosent av alle prester i Irlands katolske kirke mistenkt for pedofile overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den irske katolske kirke slapp i dag en rapport som viser at 102 prester er mistenkt for misbruk av minst 350 barn siden 1940.

102 prester utgjør 3,5 prosent at antallet prester i den irske katolske kirken, melder nyhetsbyrået AP.

Den irske kirken har vært rystet av en rekke overgrepssaker siden 1994. Rapporten fra erkebiskopens kontor kommer i forkant av en statlig granskningskommisjon som regner med å publisere sin rapport seinere denne måneden.

Den kirkelige overgrepsrapporten baserer seg på to års gjennomgang av over 2800 prester som har jobbet i Dublins erkebispedømme de siste 66 årene.

Åtte prester er ifølge rapporten dømt for overgrep, mens 32 er blitt saksøkt av sine ofre. Den samlede erstatningssummen så lnagt er 28 millioner kroner. I tillegg må den katolske kirke betale 11,4 millioner kroner i saksomkostninger. Disse beløpene kan øke siden 40 saker i fortsatt ligger uavgjort i rettssystemet. Det er også ventet at flere av de 350 ofrene kan gå til sak.

Erkebiskop Diarmuid Martin regner med å måtte selge unna eiendommer for å betale disse utgiftene. Det mener han er nødvendig slik at kirken viser at den gjør det den kan for å rette opp fortidens synder.

- Det er skremmende å se hvor mange barn som ble misbrukt i noen av disse sakene (...) På den annen side vet jeg at det store flertallet av prester ikke begår overgrep, at de gjør godt arbeid, og at de er opprørt og støtt av det som har skjedd, sier han til nyhetsbyrået AP.

Erkebispesetet i Dublin

BEKLAGER: Dublins erkebiskop Diarmuid Martin, her avbildet under en minnemesse for avdøde pave Johannes Paul II i april i fjor,vil selge eiendommer for å betale erstatning til ofre for katolske presters sex-overgrep. Foto: REUTERS/Darren Staples/Scanpix
BEKLAGER: Dublins erkebiskop Diarmuid Martin, her avbildet under en minnemesse for avdøde pave Johannes Paul II i april i fjor,vil selge eiendommer for å betale erstatning til ofre for katolske presters sex-overgrep. Foto: REUTERS/Darren Staples/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!