103 og midt i debatten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag blir Haakon Lie 103 år. Typisk for Lie feirer han dagen med å plassere seg midt i den politiske debatten. Både ved å ta selvkritikk for sin ukritiske støtte til Israel. Men også med sitt standpunkt om at Norge bør kjøpe svenske jagerfly for å bygge ut et nordisk forsvarssamarbeid. Det gjør ham til

alliert med ur-SV-er Stein Ørnhøi som lenge har arbeidet for denne tanken. Ørnhøi og Lie på

samme lag er bokstavelig talt en grensesprengende allianse. Da Lie befant seg på høyden av sin makt som Youngstorgets mektige partisekretær, var det hans kaldkrigsparanoia som ga støtet til dannelsen av Sosialistisk Folkeparti da Lie begynte å ekskludere den sikkerhetspolitiske opposisjonen i Ap.

Det var på denne tida Lie lånte sitt solide navn til et råttent opplegg fra CIA. Teknikken var å fylle inn lokale navn og institusjoner i CIAs sjablongmanus for å sverte dem. Lie ga makkverket ut

under tittelen «Kaderpartiet». Det var der denne avis ble forsøkt stemplet som et kommunistreir. Lies formidable organisasjonstalent ble finslipt gjennom nærkontakt med amerikanske fagfor-eninger som ikke akkurat drev det som den gang het frøkensport. Arbeiderpartiet ble under hans ledelse en politisk rambukk som dominerte norsk politikk i valg etter valg.

Men tidene endret seg. På 1960-tallet var Haakon Lie og hans stil blitt en så stor belastning at Einar Gerhardsen ble tvunget å ta et åpent oppgjør med Lie på partiets landsmøte. Lie svarte med å si at han skulle knuse Gerhardsen som «ei lus».

Det er liten tvil om at Haakon Lie har en stor del av æren for Ap’s suksess i norsk politikk etter Den andre verdenskrigen. Ingen partisekretær har fylt hans sko i de fire tiåra som er gått siden han gikk av, og han har øvd innflytelse på partiet og i norsk politikk helt fram til i dag. Utvilsomt en av landets store politikere, men også en med mye politisk og menneskelig skadeverk på samvittigheten.