104 barn mister skole- plassen i Oslo

På grunn av pålagt oppussing St. Sunniva skole ikke har råd til. Regjeringen innrømmer at pengestøtten til privatskoler kan være for liten.

VIL SAVNE 7. KLASSINGENE: Vennene Celine (9), Sigrid (8) fra Thorshov, Nikolai (8) og Ida (9) ved St. Sunniva skole i Oslo er lei seg for at venner må slutte på skolen etter et valg der politikerne lover mye om skolen. - Regelen på skolen er jo at alle får være med å leke, sier Sigrid til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VIL SAVNE 7. KLASSINGENE: Vennene Celine (9), Sigrid (8) fra Thorshov, Nikolai (8) og Ida (9) ved St. Sunniva skole i Oslo er lei seg for at venner må slutte på skolen etter et valg der politikerne lover mye om skolen. - Regelen på skolen er jo at alle får være med å leke, sier Sigrid til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Mange politikere har et nonchalant syn på privatskoler og familiene som velger dem. Se dere rundt, de aller fleste foreldrene med barn her må prioritere for å få det til, det er ikke snobben, sier Ingebjørg Thorp i skolegården på St. Sunniva skole i Oslo, der hun selv har to barn.

144 år
Midt under valgkampens siste dager, der politikerne lover «verdens beste skole», fikk 535 barn i går brev i posten om at flere av dem står uten skoleplass til høsten neste år.

Oslos 144-årige katolske skole, der elevene snakker 40 språk, får topp- karakterer i norsk og følger de fleste verdensreligioner, må sette 52 elever som nå går i 7. klasse på porten fra neste år.

- Det kan unngås om privatskolene gis samme støtte som de offentlige til lovpålagt rehabilitering. Foreldrebetaling er jo ikke noe vi ønsker, men må gjøres av hensyn til økonomien i skolen. Vi ber ikke om almisser, bare likebehandling, sier Thorp til Dagbladet.

Å ta opp 52 nye elever til 1. klassene neste år er også avlyst. Avgjørelsen er fattet av skolen styre.

- Lever på nåde
Årsaken er en lovpålagt rehabilitering som vil koste minimum 58 millioner kroner. I første omgang må det frigjøres to klasserom og ombygging eller midlertidige brakker er det ikke penger til, ifølge skoleledelsen.

Dersom resten av arbeidet skal fullføres må skolen ta opp et lån de med dagens økonomi ikke engang har mulighet til å betale rentene på.

Den rødgrønne regjeringen vil ikke bidra med et øre, verken i form av rentefrie lån eller tilskudd, slik offentlige skoler får.

- Vi lever på nåde nå, men vi kan ikke kaste 535 elever ut i kulden, sier rektor Geir Erik Moen til Dagbladet

<strong>KREVER HANDLING FRA REGJERINGEN:</strong> Ingebjørg Thorp er mor til to elever ved St. Sunniva skolen i Oslo som trues av elevreduksjoner og nedleggelse etter påbud om store investeringer på vedlikehold. - Vi ber ikke om almisser, bare likebehandling, sier hun. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KREVER HANDLING FRA REGJERINGEN: Ingebjørg Thorp er mor til to elever ved St. Sunniva skolen i Oslo som trues av elevreduksjoner og nedleggelse etter påbud om store investeringer på vedlikehold. - Vi ber ikke om almisser, bare likebehandling, sier hun. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Han ikke er uenig i påbudet om rehabilitering.

- Jeg forstår at bydelsoverlegen krever det basert på lovverket. Men når regjeringen setter av flere milliarder i rentefrie lån til kommunene for oppussing av skolebygg, så er det urettferdig at vi ikke får være med. Vi har de samme pliktene som offentlige skoler, sier Moen.

Kutt i støtten
- Privatskoler får driftstilskudd fra staten på 85 prosent av kostnaden per elev i den offentlige skolen. Arbeidene må dekkes på andre måter, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet Lisbet Rugtvedt (SV) til Dagbladet.

I år regner rektor med at skolen får 29,7 millioner kroner, 600 000 mindre enn i 2008. Moen mener store skoler kommer dårligere ut med myndighetenes støttemodell.

- Driftstøtten synker merkbart og i tillegg klarer den ikke å følge gode lønnsoppgjør og inflasjon.

Foreldrene betaler en skoleavgift på 16 000 i året.

- Vi har økt foreldrebetalingen med 30 prosent det siste året, sier Moen, som er skeptisk til å ta i mot store beløp til drift av skolen fra private.

St. Sunniva skole:

• St. Sunniva skole ble grunnlagt i 1865 og drevet av St. Josephsøstrene av Chambèrey.

• Skolebygningen ligger i Akersveien i Oslo sentrum og eies av Oslo katolske bispedømme.

• Siste store rehabilitering av bygget var i 1929.

• Rehabiliteringen av St. Sunniva er pålagt av bydelsoverlegen og inkluderer ventilasjonsannlegg, inneareal for elevene og lysforhold.

• Ifølge regelverket vil statsstøtten ryke dersom arbeidet ikke utføres.

• Skolen har elever fra alle bydelene i Oslo og fra fire fylker i Norge.

• På skolen går elever med 40 forskjellige språk som første- eller andrespråk.

- Gjerne til oppussing, men driften må vi klare uten, fordi store gaver til daglig aktivitet kan lage vanskelige situasjoner vi ikke vil havne i. St. Josephsøstrene som grunnla skolen vil ikke sette pris på det heller, sier Moe.

Revurdere støtte
Statssekretæren mener på sin side at skolen har fått økt tilskuddet de siste årene.

Statssekretær Rugtvedt sier at driftsstøtten bør revurderes.

- Vi er usikre på om den reflekterer de faktiske utgiftene i den offentlige skolen godt nok. En del privatskoler i Norge får et stadig større vedlikeholdsetterslep, sier Rugtvedt.

Viktigst med skole
De fire vennene Dagbladet møter i skolegården, er ikke så opptatte av hvem som betaler for at de går på skole - bare at skolen holder åpent.

- Det beste her er at alle lærer å respektere hverandre og er hyggelige selv om andre er annerledes, sier Sigrid (8) til Dagbladet.

<strong>- TOMT:</strong> - Disse safene er tomme, de er bare for tunge til at vi klarer å flytte dem ut. Verken skolen eller byggeieren er rik, sier rektor Geir Erik Moen ved St. Sunniva. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- TOMT: - Disse safene er tomme, de er bare for tunge til at vi klarer å flytte dem ut. Verken skolen eller byggeieren er rik, sier rektor Geir Erik Moen ved St. Sunniva. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

De andre nikker. Selv er de gode eksempler på bredden.

Fra hele byen og Europa
Celine (9) sin familie bor Tveita og foreldrene har bakgrunn fra Peru og Polen. Sigrid (8) bor på Torshov og foreldrene har bakgrunn fra Spania og Norge. Nikolai (8) bor på Sollerud og faren har kroatisk bakgrunn, moren er fra Norge. Ida (9) bor på Ullern og foreldrene er fra Island og Norge.

Så mange bakgrunner er ikke uvanlig blant venner på skolen, sier de. Det gjør at mange får se hele byen og mange kulturer når de er hjemme hos hverandre.

- Det er ikke viktig hvor alle på skolen kommer fra, men regelen på skolen er at alle skal få være med å leke, sier de i kor.

Planene er å bli på skolen så lenge som mulig.

<strong>IKKE RÅD TIL Å LÅNE MED RENTE:</strong> St. Sunniva gikk med litt over 200 000 i overskudd i 2008. For å betjene et lån på 58 millioner med renter kreves en langt sterkere økonomi. Faksimile: Årsregnskapet
IKKE RÅD TIL Å LÅNE MED RENTE: St. Sunniva gikk med litt over 200 000 i overskudd i 2008. For å betjene et lån på 58 millioner med renter kreves en langt sterkere økonomi. Faksimile: Årsregnskapet Vis mer

- Jeg vil gjerne gå her ut ungdomsskolen. Og da skal jeg bli danser og synge, sier Ida.

Følg valget på Dagbladet.no:

Er du i tvil om hva du skal stemme ved valget? Ta vår valgtest.

I kommentarfeltet under vil vi høre hva du mener om de politiske sakene.

Send oss gjerne en epost til 2400@db.no om hvilke temaer du mener politikerne unngår å svare på eller dersom det kommer fram ting du mener vi bør sjekke nærmere. Merk eposten «Valg09»

Du kan også delta i Dagblad-redaksjonens karikaturkonkurranse der dere kan sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer.

Du leser alle de siste valgnyhetene på db.no/valg09.


<strong>VIL HA GJENNOMGANG AV STØTTE:</strong> Statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV) i Kunnskapsdepartementet. Foto:
Bjørn Sigurdsøn, Scanpix
VIL HA GJENNOMGANG AV STØTTE: Statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV) i Kunnskapsdepartementet. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix Vis mer
<strong>VIKTIG FOR VELGERNE:</strong> Skole topper kåringen av hvilke saker velgerne er opptatt av i stortingsvalget mandag, for begge kjønn.
VIKTIG FOR VELGERNE: Skole topper kåringen av hvilke saker velgerne er opptatt av i stortingsvalget mandag, for begge kjønn. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer