Mensforstyrrelser:

105 alvorlige meldinger

Norsk legemiddelverk har fått rapportert inn 1404 tilfeller av endret menstruasjonssyklus som mulig følge av vaksinen. 105 er klassifisert som alvorlige.

BIVIRKNING: Flere kvinner melder om kraftige, smertefulle, uteblitte eller uregelmessige blødninger etter å ha fått coronavaksinen. Legemiddelverket har til nå behandlet 1404 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser i forbindelse med vaksinen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BIVIRKNING: Flere kvinner melder om kraftige, smertefulle, uteblitte eller uregelmessige blødninger etter å ha fått coronavaksinen. Legemiddelverket har til nå behandlet 1404 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser i forbindelse med vaksinen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere kvinner har siden coronavaksineringen ble satt i gang rapportert om uregelmessige menstruasjonsblødninger i etterkant av å ha mottatt vaksinen.

Legemiddelverket har til nå behandlet 1404 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser i forbindelse med vaksinen som skal få bukt på coronapandemien. 105 av meldingene legemiddelverket har behandlet anses som alvorlige.

Det var TV2 som først omtalte saken.

Trolig sammenheng

FHI gjennomfører nå en stor undersøkelse som inkluderer 60 000 kvinner i ulike aldrer for å finne ut om blødningene kan være en bivirkning av vaksinen. Problemstillingen undersøkes også internasjonalt, ifølge FHI.

Overlege Sigurd Hortemo fra Legemiddelverket skriver i en mail til Dagbladet at man ikke kan utelukke en sammenheng mellom menstruasjonsforstyrrelsene og coronavaksinen.

OVERLEGE: Sigurd Hortemo fra Legemiddelverket. Foto: Norges Legemiddelverk.
OVERLEGE: Sigurd Hortemo fra Legemiddelverket. Foto: Norges Legemiddelverk. Vis mer

- Vi vet at stress, operasjoner, sykdom og vekttap kan forstyrre menstruasjonssyklus. Det er derfor ikke utenkelig at en immunrespons etter vaksinering kan gi forstyrrelser av menstruasjonssyklus, skriver Hortemo.

Forsker innen vaksineutvikling og immunologi ved UiO Gunnveig Grødeland sier også at det er vanskelig å se for seg at det ikke er en sammenheng mellom menstruasjonsendringer og coronavaksinen.

- Inntil man faktisk har etablert en sammenheng gjennom studier kan man ikke vite sikkert, men nå har det kommet så mange rapporter fra et såpass stort aldersspenn at det er vanskelig å se for seg at det ikke er en sammenheng, sier Grødeland til Dagbladet.

- Vi vet dessverre ikke hvorfor det skjer. Det kan se ut til at hormoner som påvirkes av vaksinen kan være tilfellet, men man har ikke funnet den faktiske mekanismen.

NYE VARIANTER: Line Vold, Avdelingsdirektør FHI svarer på spørsmål knyttet til den nye varianten Delta AY.4.2. Video: Magnus Paus Reporter: Vilde Sofie Einan Vis mer

105 alvorlige hendelser

Legemiddelverket skriver i en mail til Dagbladet at flertallet av kvinnene som melder om menstruasjonsforstyrrelser er plaget med unormalt kraftige blødninger.

Noen opplever også ekstra smertefulle blødninger, uteblitte blødninger og uregelmessige blødninger.

Legemiddelverket oppgir at de fleste tilfellene gjelder kvinner mellom 20 og 49 år, men skriver i en mail til Dagbladet at de også har fått meldinger om uventede underlivsblødninger hos kvinner over overgangsalderen.

Av disse er 94 av 99 registrerte tilfeller klassifisert som alvorlige.

Sigurd Hortemo vil ikke uttale seg om tallet på 105 alvorlige meldinger er høyt eller lavt, men ber om å se det i lys av at rundt to millioner norske kvinner er vaksinert.

Dersom noen melder inn om menstruasjonsplager samtidig som de melder inn om andre plager, for eksempel blodpropp, blir det sett på som en samlet melding og hele meldingen regnes som alvorlig.

Av de 105 meldingene som blir ansett som alvorlige er flere i kombinasjon med andre plager enn menstruasjonsblødningene.

- Innleggelse på sykehus er en hyppig årsak til at en melding om menstruasjonsforstyrrelse blir klassifisert som alvorlig. Dette gjelder cirka 50 av meldingene, skriver Sigurd Hortemo i en mail.

Han skriver at noen av tilfellene for innleggelse skyldes selve menstruasjonsforstyrrelsen, for eksempel behov for blodoverføring. I andre tilfeller skyldes det andre plager kvinnen hadde samtidig med menstruasjonsforstyrrelsen.

En melding regnes automatisk som alvorlig dersom det har ført til en innleggelse på sykehus.

- For noen meldinger gjør man en kjønnsmessig vurdering på om det skal klassifiseres som alvorlig fordi plagene har gått ut over arbeidsevne, evnen til å utføre daglige gjøremål eller at plagene varte i flere måneder, sier Hortemo til Dagbladet.

Blødninger hos kvinner over overgangsalderen regnes automatisk som en alvorlig hendelse. De fem av 99 hendelsene som ikke regnes som alvorlige er fordi det har gått kort tid siden kvinnen hadde siste menstruasjon.

Kritisk til boosterdose

Gunnveig Grødeland har tidligere uttalt at man bør vente med tredje vaksinedose til friske voksne under 65 år. Forrige uke vedtok regjeringen at voksne mellom 18 og 64 skal få tilbud om boosterdosen på nyåret.

Det stiller Grødeland seg fortsatt kritisk til.

- Jeg tenker at hvis du er frisk i den aldersgruppa, er det ikke dumt å vente med en tredje dose.

SKEPTISK: vaksineforsker Gunnveig Grødeland er skeptisk til tredje dose for alle. Foto: Øystein Horgmo / UIO
SKEPTISK: vaksineforsker Gunnveig Grødeland er skeptisk til tredje dose for alle. Foto: Øystein Horgmo / UIO Vis mer

Grødeland trekker fram tre grunner til hvorfor hun oppfordrer til å vente med å takke ja til vaksinedose nummer tre.

- Det er blant annet med tanke på forskning på bivirkninger, og at alt vi har av data peker i retning av at vaksinen er svært effektiv blant friske, unge voksne. Den er ikke så effektiv mot smitte, men svært effektiv for å beskytte mot alvorlig sykdom i denne aldersgruppa.

- I tillegg er det perspektivet at vi i Norge skal vaksinere friske voksne med en tredje dose, mens helsepersonell og folk i risikogruppa i flere afrikanske land fortsatt ikke har fått første dose, legger Grødeland til.

Vurdere behov

Lill Trogstad ved Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at analyse av innsamlet informasjon fra undersøkelsen pågår for fullt, og at de forventer de første resultatene i løpet av året.

I så fall vil man ha flere svar på bivirkningene før de fleste under 65 år får tilbud om tredje vaksinedose.

- Dette er avhengig av at innhenting og analysering av svarene i undersøkelsen, skriver Trogstad i en mail.

På spørsmålet om det er forsvarlig å tilby en tredje vaksinedose før forskningen på bivirkninger er klar svarer Trogstad:

- Vi har stor forståelse for at kvinner som har fått blødningsforstyrrelser etter covid-vaksinasjon er bekymret for en oppfriskningsdose. FHI gjør nå studier for å avdekke om det kan være en sammenheng mellom vaksinene og disse symptomene, men vi har ikke resultater klare enda.

Videre skriver han at kvinnene det gjelder bør vurdere behovet for oppfriskningsdosen med egen lege ut i fra den lokale smittesituasjonen, egen risiko for alvorlig sykdom av covid-19 og andre forhold som for eksempel arbeid med sårbare pasientgrupper.

Trogstad skriver også at tidligere undersøkelser fra Danmark viser at over 10 prosent av kvinner i løpet av et år opplever menstruasjonsendringer, og at det dermed er helt vanlig.

- Ikke bekymret

Kirsten Hald er leder for Norsk gynekologisk forening. Hun bekrefter at hun har hørt om endring i menstruasjonssyklus som mulig bivirkning av coronavaksinen.

I foreningen har de imidlertid ikke noen egne måter å rapportere om slike tilfeller på. Hald sier de har blitt kjent med problematikken både gjennom pasienter og gjennom ulike medier, og at det gjennom møte i nordisk forening for gynekologi og Obsterikk ble rapportert om det samme i de andre nordiske landene.

Mesteparten av informasjonen Hald sitter på kommer, ifølge henne, fra legemiddelverket sin undersøking på temaet. Hun er foreløpig ikke bekymret for den mulige bivirkningen.

- Studiene som er gjort til nå viser at de hovedsakelig går fort over. Det tyder til nå ikke på at det har noe betydning for evnen til graviditet eller eggstokkfunksjonen, sier Hald til Dagbladet.

Hald tror den største plagen kvinner som opplever menstruasjonsendringer har, er at de blir bekymret for at det kan være noe farlig.

- Blødningsforstyrrelser er vanlig hos kvinner. Derfor er det i utgangspunktet vanskelig å si om det kommer av vaksinen eller ikke, sier hun.

Selv om hun sier at menstruasjon ofte kan bli forstyrret av mange ulike ting understreker hun at det kan være lurt å undersøke det dersom man merker spesielle endringer i menstruasjonssyklusen.

- Det viktigste vi gynekologer kan gjøre er å undersøke kvinnene for å avdekke at det ikke er en annen farlig årsak til endringen.

- Spesielt kvinner etter overgangsalderen bør undersøkes ved uventede blødninger, sier Hald.

Hun forteller at det viktigste gynekologer kan gjøre i disse tilfellene er å undersøke kvinnene, og berolige med at det ikke er farlig, hvis man ikke finner noe annet galt.

- Det er ikke farlig i seg selv å ha blødningsforstyrrelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer