Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

105 soldater i Garden med mulig svineinfluensa

Utbrudd i to militærleirer. 22 gardister isolert i Oslo, 59 i Elverum.

IKKE SÅ STRAMME: Mange av kongens menn er i likhet med mange skoleelever sengeliggende med antatt svineinfluensa om dagen. Ved husebyleiren er 22 gardister i isolat i dag. Arkivfoto:  Heiko Junge / SCANPIX
IKKE SÅ STRAMME: Mange av kongens menn er i likhet med mange skoleelever sengeliggende med antatt svineinfluensa om dagen. Ved husebyleiren er 22 gardister i isolat i dag. Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Også Forsvaret er rammet av svineinfluensa, men foreløpig er det kun Garden som har hatt større utbrudd.

I morges opplyste Garden ifølge Hærstaben at det var registrert 105 personer med influensasymptomer hvorav 10 er bekreftede svineinfluensa-tilfeller.

Presseoffiser Joar Sæterdal Vik i Hans Majestets Kongens Garde kunne i formiddag ikke bekrefte dette tallet, men opplyser at 81 soldater ved gardens to leire har blitt isolert og/eller sendt hjem fra tjeneste.

59 isolert fra medsoldatene
Det mest omfattende utbruddet ble kjent på Terningmoen i går.

- Etter faglig råd fra lege ble 59 rekrutter ved det vi kaller gardeskolen i går skjermet fra personellet uten symptomer for å redusere smittefaren, opplyser Sæterdal Vik til Dagbladet.

Hæren ville i går kveld sende hjem flest mulig, men flere av de syke soldatene hadde kroppstemperatur over 38 grader og fikk forbud mot å bruke offentlig transport. Nå skal også alle de resterende soldatene, som ble fordelt på sjukestua i Rena Leir og på isolat i ei egen kaserne, også ha kommet seg ut av leiren.

- Alle de 59 har nå dratt hjem, sier presseoffiseren, som opplyser at det ikke er registrert nye tilfeller blant soldatene som var friske i går.

Også ved Huseby leir i Oslo var i formiddag et betydelig antall soldater syke.

- Vi har 22 soldater liggende isolert på Huseby. Ingen har fått påvist svineinfluensa, men har symptomer, sier Sæterdal Vik.

Han understreker at situasjonen ikke er dramatisk sett fra Gardens ståsted.

- Men vi tar dette alvorlig og ønsker å begrense smitten så mye som mulig, sier presseoffiseren.

Få tilfeller ellers
Resten av Hæren skal så langt være mer eller mindre uberørt, uten større opphopninger av tilfeller i bestemte forlegninger. Hærstaben opplyser imidlertid til Dagbladet at det er en økende tendens med influensasymptomer blant soldater i Nord-Norge.

- Det er opprettet en egen sykekaserne i Indre Troms der alle syke soldater med disse symptomene blir flyttet til én kaserne, sier pressetalsmannen for Hæren.

Sjøforsvaret opplyser til Dagbladet at det i forrige uke bare ble innrapportert fem tilfeller av antatt svineinfluensa, og at det ikke har kommet noen meldinger denne uka om opphopning ved enkeltkaserner.

I Luftforsvaret, som får daglige rapporter over registerte tilfeller, er det foreløpig nærmest influensafritt.

- Vi har faktisk ikke registrert noen tilfeller nå, sier informasjonsansvarlig i Luftforsvaret, major Eystein Kvarving.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling