Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulovlig nedlasting

106 607 nettpirater: Sjekk hvor mange vi fant der du bor

Tusenvis av nordmenn laster ned film og tv-serier ulovlig. På dette kartet kan du se om du bor på samme sted som noen av dem.

Grafikk: Michael Söderqvist-Waag
Grafikk: Michael Söderqvist-Waag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de mest utbredte systemene for ulovlig fildeling er den såkalte bittorrent-teknologien. Den innebærer særlig ett grunnprinsipp: åpenhet.

Teknologien medfører at du, samtidig som du laster ned, kan se IP-adressen (ei linje med tall som fungerer som datamaskinens telefonnummer) til dem som deler filen med deg. Åpenheten gjør det også mulig å finne samme informasjon, uten å faktisk delta i den ulovlige nedlastingen.

Dette har gjort at Dagbladet, i løpet av en periode på 39 dager i mars og april, kunne kartlegge over hundre tusen nettpirater i hele Norge. Kartleggingen ble gjort ved å registrere de mest populære filene hos de sju største nettstedene for piratkopierte filmer og tv-serier, for så å kontinuerlig overvåke spredningen av disse.

På kartet under kan du zoome inn på stedet du bor, og se om noen av de 106 607 nettpiratene Dagbladet sporet opp, bor på samme sted som deg.