106 asylbarn forsvant

Politisjef: UDIs ansvar - vi har ikke noe å gå etter.

 - HAR IKKE NOE Å GÅ UT FRA:  Oslo  20121002. Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo påpeker at det er en stor utfordring å leite etter personer når politiet har minimalt med opplysninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
- HAR IKKE NOE Å GÅ UT FRA: Oslo 20121002. Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo påpeker at det er en stor utfordring å leite etter personer når politiet har minimalt med opplysninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På ett år er 106 asylbarn meldt savnet. Ingen har hovedansvar for å finne dem igjen. Redd Barna frykter mange blir utsatt for menneskehandel.

Menneskehandel kan innebære alt fra tvungen prostitusjon, andre seksuelle formål, tvangsarbeid og organfjerning, til tvangstjenester og krigstjenester i fremmede land.

Internasjonalt antas det at over 20 millioner blir utsatt for menneskehandel hvert år. Mørketallene er store.

274 mulige ofre I 2011 ble 274 personer fulgt opp som mulige ofre for menneskehandel i Norge.

De reiser alene til Norge for å søke asyl. De venter på UDI-intervju og alderstesting. Men før de når så langt forsvinner de. På fire år har 237 barn forsvunnet fra norske asylmottak, siden juni i fjor er 106 rapportert savnet.

-Hvis et norsk barn forsvinner er alle apparater på plass, store leteaksjoner blir arrangert. Slik er det ikke når asylbarn blir borte, sier Thale Skybak fra Redd Barna.

Hun frykter mange blir utsatt for menneskehandel. I 2011 registrerte koordineringsenhet for ofre for menneskehandel (KOM) 274 mulige ofre, 65 av dem var barn.

Marius Engh, leder for transittmottaket i Mysebu, sier de har rapportert relativt mange mistanker om menneskehandel de siste månedene.

-Her kan man snakke om alt fra en gutt som er lovet til Europa mot noen tjenester, til åpenbare seksuelle oppdrag. Egentlig kan vi jo ikke vite hva de blir utsatt for, sier Engh.

I dag er det ingen som har hovedansvaret for å følge opp enslige mindreårige asylsøkere som forsvinner. UDI har omsorgsansvaret for asylbarn over 15 år, men hvis et barn blir meldt savnet er det opp til politiet å etterforske.

PRESS- Redd Barnas rapport «Savnet», viser at politiet og UDI ofte skyver ansvaret over på den andre.

Les også: - Skiller mellom barn fordi de ikke er våre.

Frivillig Christine Wilberg, avdelingsleder i UDI, mener de først og fremst har ansvar for botilbudet.

- Asylmottakene er frivillig å oppholde seg på for barna. Vi registrerer forsvinningen i systemet, men vi etterforsker ikke, sier Wilberg.

Kriminalsjefen i Asker og Bærum politidistrikt, Nina Karstensen Bjørlo, mener det er en utfordrende oppgave å etterforske savnede asylbarn.

-Ofte har vi ikke nok informasjon til å starte etterforskning. Vi gjør ikke forskjell på ulike typer barn, men har vi ikke noe å gå etter, kan vi ikke gjøre noe, sier Nina Bjørlo.

Hun presiserer at det er UDI som har hovedansvaret for omsorgen til barnet.

-Politiets erfaring er at oppfølgingen på mottakene er mangelfull, sier Bjørlo.

Les også: - Forhåpentligvis er han der ute et sted.
               - Vi må straks få på plass lukkede mottak
               - Når et asylbarn forsvinner er det ingen konsekvenser.