Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

106 syke har meldt seg

Etter Dagbladets avsløringer i forrige uke, har 106 mennesker meldt seg fordi de frykter at helsa kan ha blitt ødelagt av eksponering for giftige turbin- og hydraulikkoljer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først nå begynner mange av dem å sette plagene i sammenheng med oljene de har jobbet med. På bakgrunn av Dagbladets avsløringer vil Arbeidstilsynet granske de giftige oljene og helsekartlegge de skadde.

Ingen vet hvor mange som kan være rammet.

Forrige onsdag skrev Dagbladet om Harry Stiegler Brevik og tre kolleger som alle er ødelagte for livet, trolig etter å ha blitt eksponert for giftige turbin- og hydraulikkoljer i jobb på Statfjord A-plattformen i Nordsjøen.

Telefonstorm

På mindre enn ei uke har fire syke blitt til 106. Både Dagbladet og Arbeidsmiljøskaddes Landsforening (ALF) er blitt kontaktet daglig av fortvilte og syke mennesker etter avisas avsløringer.

Blant de skadde er ulike typer mekanikere, anleggsmaskinførere, heismontører og sjøfolk.

Arbeidsmiljøskaddes Landsforening er blitt kontaktet av minst 70 syke mennesker. Dagbladet har vært i direkte kontakt med 36 skadde.

Alle har til felles at de har vært utsatt for turbin- eller hydraulikkoljer i jobbsammenheng.

Turbin- og hydraulikkoljer er tilsatt en gruppe kjemikalier som har samlebetegnelsen organofosfater. Flere av dem er svært giftige, og er kjent for å kunne gi nevrologiske seinskader.

Mange yrkesgrupper er berørt:Mekanikere og teknikere på oljeplattformer

Ulike typer mekanikere på land

HeismontørerMaskinister på skipAnleggsmaskinførere

Ingen erstatning

Rundt en tredjedel av de syke har fått diagnosen multippel sklerose (MS). Brorparten er uføre, uten at legene har kunnet gi noen klar diagnose.

- Mange av dem som har tatt kontakt, forteller at de har fått MS-diagnose under tvil. Legen har falt ned på en MS-diagnose i mangel av et bedre svar på symptomene. Vi har rådet de skadde til å kontakte primærlegen sin på ny med krav om ny vurdering av helsetilstanden, sier presseansvarlig Oddvar Petersen i Arbeidsmiljøskaddes Landsforening.

Mange av de skadde har gått glipp av store erstatningsutbetalinger fordi sykdommen aldri er blitt ansett som en yrkessykdom.

STAMI-gransking

Arbeidstilsynet har nå bedt om å få en oversikt over kunnskapsnivået om helseskader av turbin- og hydraulikkoljer i fagekspertisen. Når den foreligger over påske, vil tilsynet vurdere om dagens bruk av disse oljene, som er tilsatt giftige organofosfater, er helsemessig forsvarlig.

- Med bakgrunn i oljearbeidernes krav og Dagbladets artikler, har vi bedt Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) om en snarlig vurdering av dagens kunnskap om disse oljene. Hvis resultatet blir at vi vet for lite, regner jeg med at det vil bli igangsatt mer forskning på hva tilsetningsstoffene inneholder, og virkningen de har på folk.

- Vi vet allerede at organofosfater kan skade nervesystemet, sier overlege Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet.

Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS), med yrkeshygieniker Halvor Erikstein i spissen, har varslet kamp mot de farlige organofosfatene, som tilsettes turbin- og hydraulikkoljene på grunn av sine smørende, temperaturbestandige og brannhemmende egenskaper. Fjorårets OFS-kongress vedtok denne resolusjonen: «OFS krever at det blir full gjennomgang av arbeidsmiljø og helsekartlegging av personer som har vært/er eksponert for turbin- og hydraulikkoljer som inneholder organofosforforbindelser.»

- Fornuftig krav

Arbeidstilsynet ser behovet for en helsekartlegging.

- Når det gjelder sykdomstilfellene, synes jeg oljearbeidernes krav om en helsekartlegging er fornuftig. Dette er det viktig å finne ut av. Vi har kanskje vært mest opptatt av disse stoffene i plantevernmidler, vedgår Wergeland.

- Det er kjempebra at Arbeidstilsynet viser vilje til å granske dette. Den negative helseeffekten av organfosfatene er fastslått i en rekke rapporter. Det viktigste nå er at skadde mennesker, som aldri har fått yrkesskadeerstatning, får en sjanse til å få sakene sine prøvd på nytt, sier Erikstein.

HAR FÅTT MS-DIAGNOSE: Arild Remseth (52).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media