NYE SYKDOMSTILFELLER: Nye passasjerer er på vei inn for å dra på cruise med Vision of the seas i Oslo torsdag, bare timer etter at hundrevis av syke passasjerer forlot skipet. Nå meldes det om nye sykdomstilfeller, halvveis i et ni dagers cruise rundt de britiske øyer. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
NYE SYKDOMSTILFELLER: Nye passasjerer er på vei inn for å dra på cruise med Vision of the seas i Oslo torsdag, bare timer etter at hundrevis av syke passasjerer forlot skipet. Nå meldes det om nye sykdomstilfeller, halvveis i et ni dagers cruise rundt de britiske øyer. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

108 er spy- og diarésyke på cruiseferie

Virus har brutt ut enda en gang. - Nå må de virkelig skjerpe seg, sier Tove (59) som skal på tur med båten på lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): • Er du om bord på «Vision of the Seas»? Kontakt Dagbladet på telefon 24000006 eller på 2400@db.no

108 personer er syke med oppkast og diaré på skipet «Vision of the Sea». Dette skjer under en uke etter at flere hundre passasjerer ble syke og 45 personer ble lagt på isolat grunnet utbrudd av noroviruset på den samme båten.

- Noroviruset har slått til igjen. 108 personer har så langt meldt fra om at de er syke. Mange blir slått helt ut, sier Ellen Stebekk, markedssjef i Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL).

40 på isolat i dag40 personer ligger på isolat på sine lugarer for å unngå at smitten sprer seg.

Symptomene er som omgangssyke; de fleste kaster opp og noen har diaré i tillegg. Leger om bord har undersøkt de smittede på båtens legelugar.

- Vi driver fortløpende med vasking av båten i fellesarealene og spisestuene for å begrense smitten. Vi aner foreløpig ikke hvor smittekilden er, sier Stebekk.

Noroviruset pleier å smitte fra person til person på grunn av dårlig håndhygiene.

«Vision of the Seas» var til sjøs i natt, etter at det lå til kai i Dublin tidligere i går. Skipet, med omkring 2000 passasjerer om bord la fra kai i Oslo torsdag, og skal tilbake fra cruiset rundt de britiske øyer lørdag.

Cruiset fortsetter som normaltStebekk opplyser at cruiset fortsetter som normalt. I dag er båten til havs mellom Irland og Skottland. I morgen kommer den inn til byen Inverness.

Også cruiset som starter fra Oslo lørdag med samme båt, vil gå som normalt, opplyser Stebekk. Dette cruiset har Tove Kirknes (59) fra Eidsvoll billett til.

- Jeg skal til Amsterdam og har ikke tenkt å ligge og spy underveis. Nå må de virkelig skjerpe seg, sier Kirknes.

Hun synes RCCL har gjort en veldig dårlig jobb med håndtering av krisen.

- Vi har fått vite hva som er sykdomskilden. Selv om jeg er flink med håndhygiene, hjelper ikke det dersom dette kommer gjennom mat eller drikke, sier Kirknes, som hadde gledet seg i tre måneder til cruise.

På nettsidene til Royal Caribbean reklamerer de med at du finner svømmebasseng og solfylte, hvite marmortrapper om bord, samt en intim, varm atmosfære og et spennende tilbud for alle.

La ut igjen samme dag Til tross for det alvorlige sykdomsutbruddet på båten i forrige uke, valgte Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) å fylle båten med nye passasjerer og legge ut samme kveld som de syke passasjerene kom inn.

- Det var mange hundre syke. I vårt reisefølge på seks ble alle dårlige. Men det verste var å se folk besvime i spisesalen, fortalte en kvinne til Dagbladet etter cruiset som ble avsluttet torsdag.

Passjerer har fortalt om lange køer til sykestua på båten, og lukt av oppkast og avføring i korridorene. Etter det Dagbladet får opplyst fra passasjerer skal minst 300 ha vært rammet.

Da det ble klart at skipet skulle legge ut igjen torsdag, fikk Dagbladet flere reaksjoner fra passasjerer på båten som mente det ville være uforsvarlig.

Flyr inn ekstra vaskepersonellMarkedssjef Ellen Stebekk i RCCL beroliget passasjerene:

- Vi jobber nå intenst på skipet, og har satt i gang nedvasking av båten for å sørge for at viruset blir helt borte. Vi føler oss sikre på at vi får bukt med dette før de nye passasjerene går om bord, sa Stebekk til Dagbladet torsdag.

I går kveld sa Stebekk til Dagbladet:

- Det var jo det vi håpet på.

I dag sier hun at Vision of the Seas til legge til kai i Oslo tidligere enn planlagt på lørdag, og at avgangen vil bli noe senere enn normalt.
Dette for å rekke å vaske ned skipet enda grundigere enn forrige gang.

- Vi skal fly inn ekstra personell som skal vaske ned båten. Det skal ikke være noen fare for smitte når vi drar ut igjen, sier Stebekk.

Viruset rammer skip Vision of the Seas hadde utbrudd av noroviruset også to ganger i mars. Da ble det meldt om rundt 300 syke på båten, som da var til sjøs i Sør-Amerika.

Noroviruset forårsaker omgangssyke, og oppstår ofte i lukkede og halvlukkede samfunn, for eksempel sykehus, fengsler og cruiseskip der mennesker fra ulike steder kommer sammen for første gang.

Også hurtigruteskipet M/S Kong Harald sliter i dissse dager med noroviruset, melder NRK.

VASKET NED: - Det var mange hundre syke. I vårt reisefølge på seks ble alle dårlige. Men det verste var å se folk besvime i spisesalen (bildet), fortalte en kvinne til Dagbladet etter cruiset som ble avsluttet torsdag. Båten ble vasket ned, men nå er passasjerer på båten syke igjen. Foto: RCCL
VASKET NED: - Det var mange hundre syke. I vårt reisefølge på seks ble alle dårlige. Men det verste var å se folk besvime i spisesalen (bildet), fortalte en kvinne til Dagbladet etter cruiset som ble avsluttet torsdag. Båten ble vasket ned, men nå er passasjerer på båten syke igjen. Foto: RCCL Vis mer