11 000 for ny jomfruhinne

Private leger på Volvat-senteret i Oslo tilbyr innvandrerjenter ny jomfruhinne for 11 000 kroner. - Vi oppsøkes av gråtende kvinner, forteller direktøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble det gjennomført ti jomfruhinneoperasjoner ved senteret. Det er ny rekord. Senterledelsen sier de egentlig ikke ønsker å utføre operasjonene, og at de tjener lite penger på dem.

- Men vi oppsøkes av gråtende kvinner som forteller at det blir krise i familien om det ikke kan påvises at de har hel jomfuhinne på bryllupsnatten. Vi gjør det for å hjelpe dem, sier direktør Jon Nordseth ved Volvat Medisinske Senter til Aftenposten.

Syr sammen skjeden

Kvinnene får sydd sammen slimhinnene i den ytre delen av skjeden slik at de er sikret å blø ved samleie.

- Blant store befolkningslag i Midst-Østen og Asia er det grunn til å avvikle ekteskapet umiddelbart om bruden ikkr blør den første natten. Det ville bringe stor skam over bruden og hennes familie, sier sosialantropolog Berit Thorbjørnsrud til Aftenposten.

Skikken med å sjekke lakenet etter bryllupsnatta er vanlig blant flere religioner i området, også kristne, men skal være på hell. Likevel er jomfuhinneoperasjoner vanlig i disse verdensdelene.

Vil ikke forby

Norsk-pakistanske Jeanette, kjent for sin kamp mot tvangsekteskap, sier til Aftenposten at det er tragisk at noen føler de vil gjennomgå en slik operasjon. Hun mener det er med på å opprettholde en kvinneundertrykkende operasjon. men noe forbud vil hun ikke ha.

- Operasjonene hjelper disse kvinnene på kort sikt, så vi kan ikke forby dem med en gang, sier hun til Aftenposten.

Legeforeningen sier til Aftenposten at de ikke har drøftet slike operasjoner på et prinsipielt grunnlag.

Legen skal bestemme

Sosial- og helsedirektoratet sier det er helsetjenesten og ikke pasientene som skal avgjøre om inngrep skal gjøres.

- Helsetjenesten skal gjøre det de selv mener er forsvarlig. Det er de som må sette grensen, sier direktør i Sosial- og helsedirektoratet, Bjørn Inge Larsen, til Dagbladet.no.

- Er det ansvarsfraskrivelse å skylde på at jentene gråter?

- De kan i hvert fall ikke skyve ansvaret over på jentene. Det er helsetjenesten og ikke pasienten som sitter på kunnskapen. Det er dermed ikke sagt at det som gjøres på Volvat er uforsvarlig - dette er veldig situasjonsavhengig, sier Larsen.

Fylkeslegen skal se på saken

Han sier at det er forståelig at jenter som er omskjært ønsker å rekonstruere det naturlige igjen, men han stiller seg tvilende dersom det ikke er snakk om det.

Larsen sier at det er opp til fylkeslegen å gå inn å kontrollere denne saken.

Fylkeslegen i Oslo, Anne Berit Gunbjørud, sier at hun vil innhente flere opplysninger og deretter se nærmere på saken.

- Før jeg har sjekket fakta opp mot helselovgivningen har jeg ingen formening om dette er lovlig, sier Gunbjørud til Dagbladet.no.

Hun vil ikke uttale seg generelt om hun synes det er greit at leger gir etter for press fra pasientene.

OPERERER: Volvat utførte ti operasjoner i fjor, bekrefter Jon Nordseth ved Volvat.