11-årige Nada forteller hvordan hun rømte fra familien etter å ha blitt forsøkt solgt

Skjer hvert 3. sekund, ifølge rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en rystende, to og et halvt minutt lang video forteller en liten jente hvordan hun har rømt fra familien etter å ha blitt forsøkt giftet bort til en eldre mann.

Den lille jenta er 11 år gamle Nada al-Ahdal fra Jemen. Hun sitter i en bil, og forteller hvordan hun heller vil dø enn å bli giftet bort.

- Jeg meldte moren min til politiet. Jeg fortalte dem at jeg er 11 år, og at «hun ønsker å gifte meg bort». Jeg ville ikke hatt noe liv, ingen utdannelse. Har de ingen medfølelse? Hva slags oppvekst har de hatt? spør Nada i videoen, ifølge oversettelsen.

Videoen, som er lagt inn i videovinduet øverst i denne saken, omtales nå verden over.

- Jeg fikk panikk 11-åringen vokste ifølge nettstedet Now, som har intervjuet Nada, opp hos onkelen sin i Jemen. Nada fikk ifølge nettstedet gå på skole og lære engelsk mens hun bodde med onkelen.

Det endret seg da hun ble ti år. Da skal hun ha blitt lovet bort til en eldre mann - etter beskjed fra sine egne foreldre.

- Jeg fikk panikk, Nada var ikke engang 11 år, hun var nøyaktig ti år og tre måneder. Jeg kunne ikke la henne bli giftet bort og få framtida ødelagt. Spesielt siden tanta hennes selv ble giftet bort som 13-åring. Hun (tanta, red.journ.) satte fyr på seg selv. Jeg gjorde alt jeg kunne for å hindre ekteskapet, sier onkelen, Abdel Salam, til nettstedet.

- Jeg er ikke den eneste Videoen er publisert på Middle East Media Research Institute (MEMRI) sin YouTube-konto, som også har oversatt videoen. Samtidig som Nada i videoen hevder å ha blitt forsøkt tvangsgiftet, forteller hun at hun frykter for andre barn.

- Hva med barndommens uskyld? Hva har barn gjort galt? Hvorfor gifter dere dem bort på den måten? Jeg klarte å løse mitt problem, men andre uskyldige barn kan ikke løse sine. De står i fare for å dø, ta selvmord eller hva enn som faller dem inn. De er bare barn, hva vet de? (...) Jeg er ikke den eneste, det kan skje hvilket som helst barn, sier hun i videoen.

Dersom Nadas historie stemmer, er den likevel på ingen måte unik. Tidligere denne måneden skrev Dagbladet om stedet der 5-åringer blir giftet bort. Artikkelen baserte seg på magasinet Foreign Policy sin artikkel «Malalas glemte søstre», og omtalte blant annet historien om tolv år gamle Nazia. Den pakistanske jenta var bare fem år da faren giftet henne bort til en langt eldre mann.

Ifølge magasinets artikkel skjer dette alarmerende ofte i  stammeområdene. Internasjonalt er barnebruder et stort problem, og ifølge tall fra Center for Reaserach on Women (IRCW) har 51 millioner jenter under 18 år blitt giftet bort. 10 millioner jenter under 18 år blir giftet bort hvert år. Det vil si én jente hvert tredje sekund, skriver IRCW.

Les hele rapporten her.

- Jeg vil ikke gifte meg nå Nada skal ha unnsluppet tvangsgiftingen, og ifølge nettsida Now, som har snakket med 11-åringen også i etterkant av at videoen ble lagt ut 8. juli, er jenta fortsatt klar på at hun vil leve livet på sin måte.

- Jeg er et barn, og jeg vil leve ut drømmene mine. Tanta mi ble tvangsgiftet, så hun satte fyr på seg selv. Hun døde. Jeg så bildene av henne med brannskadene. La meg oppfylle drømmene mine. Jeg vil gå på skolen, bli en stjerne og hjelpe andre barn. Jeg tenker ikke på ekteskap, jeg vil ikke gifte meg nå. Til andre mødre og fedre vil jeg si: La oss oppfylle drømmene våre - ikke drep dem, sier hun.

Se den selv, i videovinduet øverst i denne saken.

• LES OGSÅ: Unike bilder dokumenterer Krishnas (14) tøffe liv som tenåringsmor.

RYSTENDE: Videoen av den lille jenta ryster en hel verden. Videoen ligger i videovinduet øverst i denne saken.
RYSTENDE: Videoen av den lille jenta ryster en hel verden. Videoen ligger i videovinduet øverst i denne saken. Vis mer