Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abortlov

11-åring ba om å få ta abort etter voldtekt. Ble tvunget til å føde

- Den verste form for ondskap, sier kvinnerettsaktivist.

ABORT: En elleve år gammel jente ble denne uka tvunget til å føde barnet hun ble gravid med etter å ha blitt voldtatt av bestemoras kjæreste. Her fra en demonstrasjon utenfor senatet i Buenos Aires, da politikerne stemte mot å legalisere abort. Foto: AFP / NTB Scanpix
ABORT: En elleve år gammel jente ble denne uka tvunget til å føde barnet hun ble gravid med etter å ha blitt voldtatt av bestemoras kjæreste. Her fra en demonstrasjon utenfor senatet i Buenos Aires, da politikerne stemte mot å legalisere abort. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abortdebatten har blusset opp igjen i Argentina, etter at en elleve år gammel jente som ble gravid etter en voldtekt, ble forhindret av myndighetene i å ta abort.

Jenta, som refereres til som «Lucia» for å skjerme hennes identitet, skal ifølge The Guardian ha bønnfalt psykologen ved sykehuset om å «fjerne det den gamle mannen puttet inn i meg», men til ingen nytte. Dette skal ha skjedd etter to selvmordsforsøk.

Tirsdag skal barnet ha kommet til verden ved hjelp av keisersnitt, i 23. uke av svangerskapet. Sannsynligheten er derfor lav for at det vil overleve, mener legene.

Forsinket behandling

Mannen som forgrep seg på jenta skal være bestemoras 65 år gamle kjæreste. De to skal ha overtatt foreldreretten for henne og søsknene i 2015, etter at hennes to eldre søstre skal ha blitt misbrukt av moras kjæreste.

«Lucia» skal gjentatte ganger ha bedt om å få ta abort, med støtte fra mora. Uklarheter rundt hvem som var hennes juridiske verge gjorde at behandlingen ble forsinket med nesten fem uker, skriver BBC.

Da flere leger nektet å gjennomføre inngrepet, endte det til slutt med keisersnitt, ettersom det ville være for risikabelt å gjennomføre en abort så seint i svangerskapet.

Abortforbud

Selvbestemt abort er forbudt i Argentina, men tillates i tilfeller der graviditeten skyldes voldtekt eller dersom mors liv er i fare. I alle andre tilfeller kan kvinner bli fengslet i opptil fem år for å gjennomføre et inngrep.

Dagbladet har tidligere omtalt den opphetede debatten rundt landets strenge abortlov, da senatet skulle ta stilling til om forbudet skulle oppheves i august i fjor.

INSPIRERT: Kostymene kjent fra suksesserien «The Handmaid's Tale» brukes nå av kvinner verden over. Se hvorfor. Video: CNN Vis mer

En voldsom mobilisering på over en million tilhengere av lovlig abort gikk med grønne tørklær for å uttrykke sin mening. Etter en stund oppsto det sammenstøt mellom mindre grupper av demonstranter og politifolk. Tilhengere av lovendringen kastet steiner og flasker, og politiet svarte med tåregass.

Det hele endte med at lovforslaget ble avvist.

- Beina mine skalv da jeg så henne

I «Lucias» tilfelle skal myndighetene ha gitt ordre om å «gjøre nødvendige inngrep for å redde begge liv» - et mantra som ofte brukes av abortmotstandere. Dette har de seinere nektet for.

Cecilia Ousset, legen som gjennomførte keisersnittet, har sagt at hun klarte å redde jentas liv etter over en måned med «tortur fra de lokale helsemyndighetene».

- De hindret lovlig avbrudd av svangerskapet og tvang den lille jenta til å føde. Beina mine skalv da jeg så henne, det var som å se min yngste datter. Den lille jenta forsto ikke det som skulle skje, sier hun til The Guardian.

Fordømmes av kvinnerettsaktivister

Fødselen har blitt fordømt av kvinnerettsaktivister over hele landet. Mariana Carbajal, journalisten som først rapporterte om jentas historie for avisa Página/12, skrev følgende på Twitter onsdag:

- Myndighetene behandlet henne som en inkubator. Det er strategien for å håndtere jenter i ufrivillig graviditet. Det er rein ondskap.

Samme dag ytret forfatter Claudia Piñeiro sin frustrasjon over myndighetenes behandlingen av jenta.

- Det er de som har torturert en voldtatt jente på elleve år. Det er farlig, de har så mye makt, og at vi ikke kunne forhindre det.

Soledad Deza i organisasjonen Women for Women Association, minnet mediene på at en abort ville vært helt i tråd med regelverket for «Lucia», sett i lys av den alvorlige helserisikoen graviditeten medførte, og det faktum at hun var voldtatt. Hun sammenlikner jentas erfaringer med «den verste formen for ondskap».

Press fra den katolske kirken

Erkebiskopen i byen der jenta holder til har derimot gått hardt ut mot alle som mener jenta burde fått lov til å gjennomføre en abort.

Ifølge The Guardian spilte han inn en melding som ble offentliggjort onsdag, der han avslørte jentas ekte navn og oppfordret alle kristne til å «forsvare alt menneskelig liv».

Det var også press fra den katolske kirken som hindret lovforslaget i å komme gjennom tilbake i august, ifølge lokale medier og aktivister som støttet forslaget. I oktober gjorde pave Frans det klart at han støttet beslutningen til myndighetene i sitt hjemland.

- Å kvitte seg med et menneske er som å betale en leiemorder for å løse et problem, sa han foran en stor folkemengde på Petersplassen i Roma.

Ifølge avisa Time er det estimert å være 500 000 aborter hvert år, selv om det ikke finnes noen offisielle tall. Titusenvis av kvinner blir innlagt på sykehus hvert år etter abortforsøk. I 2016 døde det 46 kvinner som følge av komplikasjoner, skriver BBC.

Situasjonen beskrives av generalsekretæren i Amnesty International, Salil Shetty, som «en ekstrem form for vold mot kvinner», og at den er et tilbakeskritt i Latin-Amerikas kamp for menneskerettigheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!