GoSuperModel OG YOUTUBE: På disse nettsamfunnene ble de uvanlig grove truslene fremsatt. Fotomonstasje: Gorm S. Andresen/Dagbladet.no
GoSuperModel OG YOUTUBE: På disse nettsamfunnene ble de uvanlig grove truslene fremsatt. Fotomonstasje: Gorm S. Andresen/Dagbladet.noVis mer

11-åring drapstruet 15-åring, foreldre og søsken

- Det verste jeg har sett, sier garvet politietterforsker om hvordan en 11-år gammel jente truet en 15-åring på livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) En 11 år gammel jente har ifølge NRK i politiavhør tilstått å ha kommet med til dels svært grove trusler overfor en 15-åring. Truslene har blitt fremsatt på nettstedet GoSuperModel.no i tidsrommet oktober-november i år.

«Jeg er en morder»


11-åringen truet også familien til 15-åringen, og kom med detaljerte beskrivelser av hva hun ønsket å gjøre med både 15-åringens foreldre og søster.

- Jeg vet hvem du er. Hvis du blokkerer meg (på nettsamfunnet, journ. anm) etter å ha lest dette, kommer jeg med gevær eller hva som passer meg best, og skyter ned den knallfeite mora di. Hvis du sier dette til mora di, eller NOEN andre, så dreper jeg deg. Jeg vet om du sier det til noen. Jeg har overvåket huset ditt. Du er hjelpeløs.

Dette er en av meldingene 11-åringen ifølge NRK har formulert og oversendt sin 4 år eldre bekjente.

«Jeg er en morder. Verden er ikke stor. Jeg har hagle. Og vet hvor du bor.», skriver 11-åringen på sin profil på GoSuperModel.no

Ukjent bakgrunn

Politioverbetjent John Pilskog ved lensmannskontoret i Ulsteinvik opplyser overfor Dagbladet.no at det ikke har kommet frem noen direkte bakgrunn for truslene. Han forklarer til Dagbladet.no at 11-åringen går på skole med 15-åringens lillesøster, men at politiet ellers ikke kjenner til noe forhold mellom de to.

- Truslene har vært en voldsom belastning for 15-åringen. Det tror jeg de hadde vært for de fleste av oss, understreker Pilskog.

- Dette er et tilfelle av grov mobbing, sier Pilskog til Dagbladet.no.

Ingen straffereaksjon

På grunn av lovbryterens unge alder blir det ikke satt inn noen straffereaksjoner. Men Pilskog opplyser at politiet i Ulsteinvik har gjennomført samtaler med 11-åringen og hennes foreldre.

Samtlige IP-adresser 11-åringen har tilgang til har også blitt sperret fra å komme inn på nettsamfunnet.

Pilskog roser administratorene hos GoSuperModel.

- Det har opptrådt svært profesjonelt, og vært behjelpelige hele veien.

Her kan du lese administratorenes infomeldinger til brukerne av nettstedet.

Det var 15-åringen og hennes foreldre som først kontaktet politiet med saken. Etterforskerne gjennomførte omfattende søk på internett for å kartlegge truslene, som i tillegg til GoSuperModel.no også har blitt fremsatt på YouTube.

Pilskog uttaler til NRK at ordlyden vitnet om at det var eldre personer som sto bak truslene.

- Jeg har jobbet med denne typen saker i 10 år, men dette er det groveste jeg har vært borti, sier Pilskog til Dagbladet.no.

ADMINISTRATOR: Ann Kristin Fiskerud modererer GoSuperModel.no. Foto: Privat
ADMINISTRATOR: Ann Kristin Fiskerud modererer GoSuperModel.no. Foto: Privat Vis mer

Nettsted-administrator beklager

Ann Kristin Fiskerud er administrator på GoSuperModel.no. Hun beklager på det sterkeste det som har inntruffet, men er glad ugjerningen har kommet for en dag når den først har inntruffet.

- Jeg følger opp 15-åringen så godt jeg kan, og tilsynelatende har hun det etter forholdene bra, sier Fiskerud til Dagbladet.no.

Fiskerud mener nettstedet har en godt fungerende overvåkningsfunksjon. Likevel medgir hun at ordfiltreringsfunksjonen, som skal snappe opp skadelige ord og uttrykk, kunne ha fungert bedre.

- Jeg ser nå at det kunne vært ønskelig om filteret hadde fanget opp ordene som her har blitt brukt. Men 11-åringen har brukt bevisste metoder for å komme seg rundt filteret. For eksempel kan «haaate» med tre a'er snike seg rundt filteret, selv om «hate», «drepe», «myrde »og lignende ord vanligvis fanges opp.

Fiskerud mener mange nettsteder ikke tar slike episoder seriøst. Hun understreker at hun hver kveld leser igjennom meldingsloggen til 15-åringen, og at snakk om sex og andre betente temaer ikke er tillatt på nettstedet.

- Vi har om lag 60 000 brukere, hovedsakelig jenter mellom 11-14 år. De designer klær, tegner og spiller spill, forklarer hun om nettstedets formål.

Fiskerud oppfordrer foreldre til å ta sterk kontroll over barnas nettaktivitet.

- HOLD OPPSYN MED BARNA: Det er oppfordringen fra Kjellaug Tonheim Tønnesen i organisasjonen Barnevakten. Foto: Barnevakten.no
- HOLD OPPSYN MED BARNA: Det er oppfordringen fra Kjellaug Tonheim Tønnesen i organisasjonen Barnevakten. Foto: Barnevakten.no Vis mer

- Be om passord og ha full kontroll, ber hun.

- Må få konsekvenser

Leder i organisasjonen Barnevakten Øystein Samnøen, mener å se en trend med at unge mennesker oftere kan ty til grov ordbruk på nett.

- Nå tyr også barn til en grovhet du sjelden ser på nettet. Det uroer meg at stadig yngre barn bruker digitale medier på en slik måte, sier Smnøen til Dagbladet.no.

Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver hos Barnevakten, forklarer at det er lettere å bruke grove ord på nettet, fordi du ikke ser mottageren.

- Barna kan si at ordene ikke var så ille ment, og føler ofte de har flere muligheter til bortforklaringer. Men norsk lov gjelder også på nettet, og det må barna skjønne.

Derfor mener Tonheim Tønnesen at det er essensielt at handlingene får en konsekvens.

- Foreldrene bør kontakte politiet hvis de har mistanke om at barnet deres enten mobber eller blir mobbet. Foreldrene bør generelt prøve å ha oversikt over hva barna bedriver på nettet, er Tonheim Tønnesens råd.

SER EN TREND: Øystein Samnøen i Barnevakten. Foto: Barnevakten.no
SER EN TREND: Øystein Samnøen i Barnevakten. Foto: Barnevakten.no Vis mer