KASTET AV TOGET ALENE: Den 11 år gamle jenta ble kastet av toget ved Kumla stasjon fordi hun ikke kunne vise noen billett. Storesøsteren som hadde billettene var på toalettet da konduktøren kom for å spørre etter billettene. Foto:Conny Sillén / SCANPIX
KASTET AV TOGET ALENE: Den 11 år gamle jenta ble kastet av toget ved Kumla stasjon fordi hun ikke kunne vise noen billett. Storesøsteren som hadde billettene var på toalettet da konduktøren kom for å spørre etter billettene. Foto:Conny Sillén / SCANPIXVis mer

11-åring forsvant etter å ha blitt kastet av toget fordi hun ikke hadde billett

- Vi trodde hun var eldre, sier jernbaneselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 11 år gammel jente forsvant etter å ha blitt kastet av et tog på vei fra Örebro til Göteborg.

Det eneste ordet jenta, som var av afrikansk opprinnelse, kunne på svensk var «Göteborg», og da hun ikke hadde noen billett å vise frem ble hun satt av toget ved Kumla stasjon.

Jenta kom til rette igjen på onsdag morgen etter å ha vært borte i over 12 timer. Pensjonisten Gabrielle Ehnemark fikk øye jenta og tok vare på henne gjennom natten.

- Jeg fant jenta ved undergangen til jernbanen, og jeg går ikke bare forbi en jente som gråter. Men jeg tenkte aldri på å ringe politiet, forteller hun til NA.se.

Søsteren hadde billetten Mens 11-åringen ble kastet av satt hennes eldre søster på toalettet med billettene i lomma. Det svenske jernbaneselskapet SJ unnskylder seg med at de trodde jenta var mye eldre enn 11 år.

- Har ikke barn eller ungdommer billett må de gå av et sted hvor noen kan ta dem imot. Vi kaster ikke av barn, sier Sven-Ingvar Håkansson til Expressen.

Han sier de naturligvis ikke hadde satt av jenta på en stasjon som Kumla hvis de hadde visst hvor gammel hun var.

Håkansson vil ikke kommentere ytterligere på hva som skjedde på toget og understreker at det er ulovlig å ikke ha billett på toget. Politiet har imidlertid uttalt at det kan være SJ som er lovbryterne i dette tilfellet ettersom jenta var så ung, ikke snakket svensk og søsteren faktisk hadde billetten hennes.

På spørsmål om hvorfor konduktøren ikke prøvde å finne ut om jenta var sammen med en voksen svarer Håkansson at det var vanskelig å kommunisere med jenta som ikke kunne svensk og at de ikke så tegn til at en voksen var sammen med henne.

 - Konduktøren er rystet over det som har hendt og er veldig bekymret, sa han til Expressen før det var klart at jenta hadde kommet til rette.

Ventet tre timer Situasjonen utspant seg rundt halv åtte på tirsdagskvelden. Jenta og hennes søster gikk på toger i Örebro og skulle til Göteborg.

Først tre timer etter at jenta var blitt kastet av kontaktet SJ politiet i Örebro og fortalte hva som hadde skjedd.

Da hadde toget skiftet personale og søsteren fikk endelig kontakt med en av de nye konduktørene som hjalp henne slå alarm. Konduktøren som tvang jenta til å gå av toget var da ikke lenger ombord.

Politiet lette etter jenta hele natten, i trappeoppganger og andre steder en redd 11-åring kunne tenkes å ha gjemt seg. Da hun ble funnet klokka 8.26 onsdag morgen var hun ifølge politiet uskadd.

Vil anmelde SJ Ehnemark, som tok vare på jenta, forteller at hun ville ta henne med seg til politiet etter at hun hadde fått en god natts hvile, men allerede da de to skulle ut og kjøpe frokost neste morgen fant politiet dem.

- Jeg er lei meg for at jeg ikke kontaktet politiet tidligere, men har forklart dem hvorfor jeg valgte å gjøre som jeg gjorde. Jeg mente det var viktigere at jenta fikk roet seg ned, sier hun.

Hun er glad for at jenta nå får kommet seg hjem, og de to har utvekslet mailadresser og avtalt å snakkes igjen snart.

Ehnemark mener SJs forklaringer ikke holder mål. Hun forteller at jenta kunne forklare seg godt og at hun absolutt ikke så eldre ut enn 11 år. Nå har hun tenkt å anmelde SJ. 

- Man gjør ikke slikt mot en liten jente, sier hun.

- Personalet har gjort en tabbe og reagert helt feil. Vi beklager dypt det som har skjedd, sier Torvald Svahn, pressetalsmann i SJ.