11-åring kastet stein under lek

Risikerer fire års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hendelsen skjedde i april i et arbeiderstrøk i Fresno i USA. Historien blir i dag omtalt i storavisa Los Angeles Times.

11 år gamle Maribel Cuevas lekte utenfor huset sitt med flere andre barn mens Elijah Vang (8) syklet på gata foran huset. De to barna ertet hverandre, og Elijah kastet en vannballong i hodet på den 11-årige jenta.

Maribel ble sint og ropte at Elijah skulle gå. Deretter kastet hun en stein på gutten, som ble truffet i panna og begynte å blø.

Scenen er ikke ukjent for de fleste foreldre. Barna leker, de knuffer, det blir dytting eller slåssing. Vanligvis er over ganske fort.

Husarrest og elektronisk overvåking

Men i Fresno ble politiet varslet da Elijah ble skadet. Maribel ble arrestert, og i fem dager var 11-åringen plassert i en anstalt for ungdomsforbrytere.

Den neste måneden måtte hun gå med et elektronisk overvåkingslenke rundt ankelen slik at politiet skulle vite hvor hun var.

Siden april har Maribel sittet i husarrest, og i dag kommer saken hennes opp for ungdomsdomstolen i nærområdet hennes.

ET ANNERLEDES LIV: Maribel med søsteren Lupita, mamma Guadalupe og søsteren Perla. Foto: SCANPIX/AP - Gary Kazanjian
ET ANNERLEDES LIV: Maribel med søsteren Lupita, mamma Guadalupe og søsteren Perla. Foto: SCANPIX/AP - Gary Kazanjian Vis mer

Hvis fjerdeklassingen blir funnet skyldig i overfall, risikerer hun å bli plassert på ungdomshjem eller i ungdomsfengsel i fire år, ifølge LA Times.

Politiet mener at steinkastingen absolutt ikke var uskyldig barnelek.

- Hvis hun hadde truffet gutten i tinningen, kunne hun ha drept ham, sier politimannen Anthony Martinez.

- Da ville historien ha handlet om en liten gutt som ble drept etter å ha kastet en vannballong.

Både ordføreren og politisjefen støtter den strenge reaksjonen mot 11-åringen.

En grense for lek

Maribel selv sier at hun lekte foran huset med lillebroren på seks år og tre andre venner da guttegjengen med Elijah syklet opp ved henne og begynte å erte, noe Elijah skulle ha gjort tidligere også. Guttene kastet vannballonger og steiner, ifølge Maribel. Hun ville skremme guttene bort og kastet en stein tilbake.

I politiets opplysninger heter det at Maribel er 13 år og veier 65 kilo, mens Elijah ble oppgitt til å være bare 6 år. Familien påpeker at jenta er yngre og lettere enn det politiet har påstått.

Politiet sier at steinen var skarp og veide en kilo, men forsvareren avviser at 11-åringen kastet en stein av slik størrelse og sier at politiet fant feil stein da de kom til stedet.

Saken har vakt sterke reaksjoner. Foreldre spør hvor grensa går mellom barnelek og voksen kriminalitet. Mange er overrasket over de alvorlige konsekvensene kranglingen mellom de to barna har fått. I Maribels nærområde i San Joaquin Valley, et ellers rolig område, kommer det påstander om at politiet bruker altfor mye makt og ikke er flinke til å omgås publikum.

Nylig ble det avholdt en tenn-et-lys-aksjon for Maribel, og minst hundre mennesker deltok.

Redd jente

- Det vi har her, er rett og slett unger som er unger, sier Maribels forsvarer, Richard Beshwate jr.

- Noen ble skadd, og det er uheldig, men denne oppførselen er ikke kriminell.

Etter at Elijah ble truffet, tok en nabo seg av den skadde gutten og ringte 911. Maribel sprang til Elijahs hus for å varsle familien. Men der var det ingen hjemme. Da hun kom tilbake, ventet politiet.

De grep henne i skjorta, kastet henne i bakken og en politimann satte kneet i ryggen hennes. Deretter ble hun påsatt håndjern, ifølge 11-åringen. Politiet hevder at Maribel selv kastet seg på bakken og sparket etter politifolkene.

Maribels mamma Guadalupe fikk ikke snakke med datteren. Moren snakket spansk og politifolkene forsto bare engelsk. Moren klarte ikke å formidle til politiet at Maribel har temperament og at brutal behandling ville gjøre henne redd og hysterisk. Maribels mor sier at datteren har endret seg etter hendelsen i april. Jenta har problemer med å sove og gråter mye. I tillegg er hun blitt redd for politiet.

De to barna går på samme skole i et nabolag med mange familier av latinamerikansk og asiatisk herkomst. Maribels lærer sier at jenta har strevd på skolen, men at hun jobber hardt og kommer godt overens med de andre barna. Elijahs lærer sier at åtteåringen er en flink elev som av og til kan ha problemer med å kontrollere sinnet sitt og av og til mister besinnelsen overfor medelevene.

Hos påtalemyndigheten vil ingen kommentere saken fordi den involverer mindreårige.

ANGRER: Maribel sover dårlig og blir fort redd. Ifølge familien begynner hun ofte å gråte etter episoden i april og opplevelsene under arrestasjonen.