KJØPTE VILLAER FOR 260 MILLIONER KRONER: På bare to uker tidlig i fjor ble en 11-åring fra Aserbajdsjan eieren av ni herskapshus på den kunstige øya Palm Jumeirah i Dubai. Foto:  REUTERS/Matthias Seifert/Scanpix
KJØPTE VILLAER FOR 260 MILLIONER KRONER: På bare to uker tidlig i fjor ble en 11-åring fra Aserbajdsjan eieren av ni herskapshus på den kunstige øya Palm Jumeirah i Dubai. Foto: REUTERS/Matthias Seifert/ScanpixVis mer

11-åring kjøpte villaer for 260 millioner

Setter spørsmålstegn rundt korrupsjon i Aserbajdsjan, etter avsløringer om at gutten har samme navn og alder som sønnen til presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I løpet av bare to uker tidlig på fjoråret ble en 11-åring fra Aserbajdsjan eieren av ni herskapshus på den kunstige øya Palm Jumeirah i Dubai. Den totale prislappen på de fem villaene var ifølge avisa på rundt 44 millioner dollar - over 260 millioner kroner. Dette tilsvarer 10 000 gjennomsnittlige årslønnutbetalinger i Aserbajdsjan.

The Washington Post, som avslørte kjøpene, skriver at kjøpet vekker stor oppmerksomhet i byen som selv er vant med overdådig og dyre standarder.

PresidentkoblingEierens navn er ifølge myndighetene i Dubai Heydar Aliyev. Det er samme navn som sønnen til Aserbajdsjans president, Ilham Aliyev. Eierens alder er også den samme som presidentens sønn - 11 år.

- Jeg har ingen kommentarer til noen ting. Jeg legger på, sa presidentens talsmann, Azer Gasimov, til The Washington Post da de konfronterte ham med villakjøpene over telefon.

Palm Jumeirah er en av verdens største kunstige øyer, og er et populært sted å bo for multimillionærer (som har altfor mye penger).

Men presidentlønningen i Aserbajdsjan ligger på 228 000 dollar, rundt 1,3 millioner kroner, i året. Med andre ord langt fra det som trengs for å kjøpe den minste eiendommen på Palm Jumeirah.

LUKSUSØY: Kjøper du et hus på Palm Jumeirah har du trolig altfor mye penger til overs. En 11-åring koblet til Aserbajdsjans president kjøpte ni. Foto: REUTERS/Matthias Seifert/Scanpix
LUKSUSØY: Kjøper du et hus på Palm Jumeirah har du trolig altfor mye penger til overs. En 11-åring koblet til Aserbajdsjans president kjøpte ni. Foto: REUTERS/Matthias Seifert/Scanpix Vis mer

KorrupsjonDet er tidligere kjent at Aserbajdsjan er preget av korrusjon. The Washington Post skriver at villakjøpene i Dubai kan vise fram hvor mye penger landets maktelite har tilegnet seg og hvordan verdiene blir plassert i utlandet.

Antikorrupsjon-organisasjonen Transparency International har rangert Aserbajdsjan som 143. på en indeks der 1 er minst korrupt og 180 mest korrupt.

Utover de ni eiendommene eid av Heydar Aliyev, har myndighetene i Dubai også registrert navnene Leyla og Arzu Aliyeva - som er navnene på presidentens døtre. Totalt eier de tre eiendommer til 75 millioner dollar - nærmere 444 millioner kroner - i Dubai.

En anonym eiendomsmekler med kjennskap til noen av kjøpene bekrefter overfor The Washington Times at kjøpene ble gjort av en representant fra familien til Aserbajdsjans president.

Landet har hovedsakelig blitt styrt av den samme familien siden de ble selvstendig under Sovjetunionens fall i 1991. President Ilham Aliyev tok over da hans far, Heydar Aliyev, døde i 2003.

Her kan du lese mer: The Washington Post
Den totale prislappen på de fem villaene var ifølge avisa på rundt 44 millioner dollar - over 260 millioner kroner. Dette tilsvarer 10 000 gjennomsnittlige årslønnutbetalinger i Aserbajdsjan.

KUNSTIG ØY: Palm Jumeirah er en av verdens største kuntige øyer. Foto: REUTERS/Matthias Seifert/Scanpix
KUNSTIG ØY: Palm Jumeirah er en av verdens største kuntige øyer. Foto: REUTERS/Matthias Seifert/Scanpix Vis mer