Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

11-åring kjørte full far

Den sterkt berusete faren overlot rattet til sin 11 år gamle sønn. Gutten kjørte i tre mil før bilen ble stoppet av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Den svært spesielle promillesaken kom i går opp for Rana tingrett: En 43 år gammel far sto tiltalt for å ha øvelseskjørt i fylla med sin 11 år gamle sønn.

- Han erkjente straffskyld for tiltalen om å overlate bilen til en som ikke har førerkort, men nektet seg skyldig i øvelseskjøring. Både far og sønn har en felles oppfatning av at dette bare var en kjøretur, og at hensikten ikke var å drive kjøreopplæring, sier forsvarer Erling Moss til Dagbladet.

- Det har vært helt umulig å finne relevant rettspraksis. Vi har ikke hatt noen rettssaker med en så ung bilfører, sier Moss.

- Fikk blackout

Den farefulle kjøreturen fant sted i Rana natt til mandag 27. mai i fjor. Tiltalte hadde begynt å drikke søndag kveld. Midt på natta fikk han det for seg at han skulle besøke noen. Han fikk sin 11 år gamle sønn til å kjøre den store flerbruksbilen - en Izuzu med lasterom og plass til sju personer.

- Faren er lei seg for det som skjedde. Han drakk litt for mye og fikk en blackout. Promillen ble målt til 2,31 et par timer etter kjøringen, så da var den vel bortimot 2,5 da dette skjedde, sier forsvareren.

Han forteller at familien bor på et gardsbruk og at 11-åringen har øvelseskjørt hjemme på tunet og på jordet, men han skal ikke tidligere ha kjørt på offentlig vei.

- Flink til å kjøre

- Sønnen er forbausende flink til å kjøre bil. Det var ikke noe farlig ved selve kjøringen de tre milene kjøreturen varte. Vitnene som hadde registrert noe, var forbauset over å se at det var sønnen som satt bak rattet, for kjøringen var så profesjonell, sier advokat Moss.

Det var vitner som så den fulle faren og den unge bilføreren, som varslet politiet. Bilen ble deretter stoppet på E6 nord for Rana.

Et dommeravhør av 11-åringen ble vist i retten i går. Der forklarte gutten at han ikke trengte kjøreopplæring, og at han på kjøreturen ikke hadde fått veiledning fra faren. Etter det Dagbladet forstår, var guttens mor ikke hjemme på det aktuelle tidspunktet.

Aktor la ned påstand om 120 dagers fengsel, mens forsvareren ba om at tiltalte må anses på mildeste måte. Dom faller fredag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media