11-åring måtte smøre seg inn i brødres blod og spille død

- Syria er på kanten av stupet, sier Kofi Annan etter dagens møte med Bashar al-Assad.

FLEST KVINNER OG BARN: 34 av de over 100 menneskene som ble drept fredag var barn under 10 år. De fleste var drept med kniver og lette våpen, sa Kofi Annan i dag. Foto: REUTERS/Shaam News Network
FLEST KVINNER OG BARN: 34 av de over 100 menneskene som ble drept fredag var barn under 10 år. De fleste var drept med kniver og lette våpen, sa Kofi Annan i dag. Foto: REUTERS/Shaam News NetworkVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 11 år gammel gutt forteller britiske The Guardian hvordan han måtte smøre seg inn sine drepte brødrers blod og late som han var død da bevæpnede menn stormet inn i huset og drepte nesten hele familien hans.

Familien skal ha vært blant de første som ble drept under massakren som kostet over 100 mennesker, flesteparten kvinner og barn, livet på fredag.

Gutten forteller at regjeringsstyrkene kom til hans nabolag rundt klokka tre på natta, flere timer etter at bombene hadde begynte å hagle over Houla.

- De kom i pansrede kjøretøy. De skøyt fem kuler gjennom inngangsdøra vår og sa at de ville ha Aref og Shawki, faren og broren min. De spurte også etter onkelen min og visste hva navnet hans var også, sier han.

Drepte søsteren på fem år Livredd ble 11-åringen vitne til at alle familiemedlemmene ble skutt.

- Moren min skrek til dem og spurte hva de ville med mannen og sønnen hennes. En skallet mann med skjegg skøyt henne med et maskingevær. Så drepte de søsteren min, Rasha, med det samme våpenet. Hun var fem år gammel. De skøyt broren min Nader i hodet og ryggen. Jeg så sjelen forlate kroppen hans rett foran øynene mine, forteller han.

- KAN IKKE VENTE: Kofi Annan snakker til pressen i Damaskus, Syria, etter å ha møtt president Bashar al-Assad tirsdag. - Assad må ta modige steg i dag, ikke vente til i morgen, sa Annan. Foto: LOUAI BESHARA / AFP PHOTO
- KAN IKKE VENTE: Kofi Annan snakker til pressen i Damaskus, Syria, etter å ha møtt president Bashar al-Assad tirsdag. - Assad må ta modige steg i dag, ikke vente til i morgen, sa Annan. Foto: LOUAI BESHARA / AFP PHOTO Vis mer

De væpnede mennene rettet også våpnene mot gutten, men kula passerte uten å treffe.

- Jeg skalv så mye at jeg trodde de la merke til meg. Jeg smurte blod i ansiktet slik at de skulle tro at jeg var død, sier han.

11-åringen må ha klart å lure gjerningsmennene, for de stoppet etter hvert å skyte og begynte i stedet å stjele familiens eiendeler.

- Drepte alle - På vei ut av huset fant de faren og onkelen min, og til slutt den eldste broren min, Aref, like ved døra. De drepte alle tre.

Gutten ventet til han var sikker på at de pansrede kjøretøyene hadde forlatt gata han bodde i før han løp til en onkel som bodde i nærheten for å gjemme seg. Han forteller at de samme mennene banket på døren kun minutter senere og spurte om onkelen kjente menneskene som bodde i huset de nettopp hadde rasert.

- De visste ikke at han var onkelen min. De fortalte at det var seks døde personer i huset. De telte med meg, de trodde jeg var død, sier han.

SNAKKET OM MASSAKREN: Kofi Annan møtte i dag den syriske presidenten Bashar al-Assad i hovedstaden Damaskus. Foto: AP Photo/SANA
SNAKKET OM MASSAKREN: Kofi Annan møtte i dag den syriske presidenten Bashar al-Assad i hovedstaden Damaskus. Foto: AP Photo/SANA Vis mer

Guardian kom i kontakt med gutten gjennom eldre mann som nå tar vare på ham, og kan ikke selvstendig verifisere guttens historie.

Annan møtte Assad Kofi Annan har i dag hatt møter med den syriske presidenten Bashar al-Assad, utenriksminister Walid Muallem og opposisjonelle.
- Jeg ba ham ta noen dristige skritt nå — ikke i morgen, nå — for få til fremdrift i iverksettelsen av planen, sa Annan under en pressekonferanse etter møtet.

Han understreket at det betyr at både regjeringen, alle militser som støtter regjeringen og opprørene må stanse voldsbruken.
- Jeg ber syriske myndigheter om å ta modige steg for å signalisere at de mener alvor og er villige til å løse denne krisen fredfullt, og la alle involverte bidra til å skape den rette kontekst for en troverdig politisk prosess. Og dette budskapet om fred gjelder ikke bare regjeringen, men alle med en pistol, sa Annan.

Flere land har i dag valgt å utvise syriske diplomater og ambassadører for å vise sin avsky mot regimets brutale vold mot sivilbefolkningen.

- På kanten av stupet Annan og FN har forhandlet frem en fredsplan, og en våpenhvile mellom opprørerne og regjeringen trådte i kraft 12. april. Planen henger i en tynn tråd etter at over 100 mennesker, 34 av dem barn, ble brutalt massakrert på fredag. Det syriske regimet har kategorisk nektet for å stå bak massakren, og har lagt skylden på islamister.

Fredsplanen, som har seks punkter, krever våpenhvile, tilbaketrekking av tunge våpen, politisk dialog mellom regjeringen og opposisjonen, løslatelse av fanger og fri tilgang for hjelpepersonell og media. Så godt som ingen av kravene har blitt møtt i løpet av de seks ukene siden planen trådte i kraft.

300 observatører fra FN ble sendt til landet for å overvåke våpenhvilen, men hundrevis av mennesker har blitt drept og volden bare fortsetter.

Annan sa under pressekonferansen i dag at militsgrupper som støtter Assads regime er hovedmistenkte etter det brutale massakren. Han sa også at de fleste av ofrene ble drept med kniver og lettere våpen.

DOKUMENTERER: En observatør fra FN tar bilder av døde kropper i Houla. Foto: Reuters/Shaam News/Scanpix
DOKUMENTERER: En observatør fra FN tar bilder av døde kropper i Houla. Foto: Reuters/Shaam News/Scanpix Vis mer
FORDØMMER MASSAKREN: FN fordømmer den brutale massakren og sier militser som støtter regjeringen er hovedmistenkte. Her er Kofi Annan sammen med generalmajor Robert Mood. Foto: AFP PHOTO/LOUAI BESHARA
FORDØMMER MASSAKREN: FN fordømmer den brutale massakren og sier militser som støtter regjeringen er hovedmistenkte. Her er Kofi Annan sammen med generalmajor Robert Mood. Foto: AFP PHOTO/LOUAI BESHARA Vis mer