11-åring var amerikanernes fange

Barn i Abu Ghraib ba om å få treffe mamma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere kommandanten som har styrt Abu Ghraib-fengselet i Irak, Janis Karpinski, bekrefter at det har vært barn blant fangene. En irakisk gutt på bare 11 år satt i tortur-fengselet Abu Ghraib, der amerikanske soldater er dømt for overgrep mot fangene.

Uttalelsen finnes på en utskrift av et opptak der Karpinski blir intervjuet av general George Fay. Utskriften er blitt offentliggjort av American Civil Liberties Union. Ifølge papirene sier Karpinski ingenting om hvorfor det 11 år gamle barnet ble arrestert, hvordan han ble behandlet eller hva som skjedde videre med ham.

Avslørt av egne bilder

Karpinski ledet fengselet fra juli til desember 2003. Ifølge AP besøkte hun ofte de yngste fangene i fengselet. Hun beskriver en gutt som så ut som om han var knapt 8 år gammel.

- Han sa at broren hans var i fengselet sammen med ham, men han ville veldig gjerne se moren sin. Han ba om å få ringe henne. Han gråt, sier Karpinski.

Abu Ghraib-fengselet ble bygd under Saddam Hussein og ble siste oppholdssted for svært mange irakiske fanger før de forsvant. Etter at amerikanerne overtok bygningen og begynte å bruke det som fengsel i forbindelse med angrepet på Irak, gikk ryktene om at overgrepene hadde fortsatt, selv om myndighetene hadde blitt byttet ut. Men det var soldatenes egne sadistiske bilder som avslørte hvordan fanger virkelig ble behandlet.

Det har vært kjent at det var barn blant irakerne som ble arrestert, men intervjuet der Karpinski blir spurt ut, er den første offisielle bekreftelsen på at barneskolebarn også ble fengslet, skriver AP.

Overgrep mot kvinner

11-åring var amerikanernes fange

Også kvinner ble arrestert og plassert i en egen avdeling. I utskriftene beskriver seks anonymiserte vitner at soldater og en tolk ble fulle en kveld og hentet en 17 år gammel irakisk jente fra cella si. De tvang henne til å kle delvis av seg og kysset henne. De ansvarlige ble ikke straffet.

Andre vitner beskriver hvordan den en 17 år gammel gutt fikk iskaldt vann over seg og ble innsmurt med søle. Deretter ble guttens far, som var general, hentet for å se sønnen skjelve av kulde. Slik viste amerikanerne hvordan gutten ville bli behandlet hvis faren ikke samarbeidet.

Karpinski bekrefter at det fantes egne avtaler mellom militær etterretning og CIA om ikke å registrere visse fanger. Pentagon har bekreftet at det eksisterte minst 100 «spøkelsesfanger» som ikke var ført inn i arkiver. På denne måten unngikk fengselsledelsen at Røde Kors eller andre humanitære organisasjoner fikk besøke fangene. Donald Rumsfeld forklarte i fjor høst at han godkjente dette fordi fangene var fiendtlige krigere og derfor ikke hadde krav på å bli behandlet som krigsfanger.

SJEF:</B> Janis Karpinski var sjef på Abu Ghraib i et halvt år. Fra militærledelsen ble hun bedt om å ikke løslate uskyldige fra fengselet.
TORTUR: Amerikanske soldater tok selv bilder av hvordan de behandlet fanger. Bildet viser en soldat med en avdød iraker.