UNGDOM TAR KONTAKT: Marianne Børke er blant dem som tar i mot telefoner fra ungdom som har vanskelige spørsmål. Foto: Marianne Lind
/Dagbladet.no
UNGDOM TAR KONTAKT: Marianne Børke er blant dem som tar i mot telefoner fra ungdom som har vanskelige spørsmål. Foto: Marianne Lind /Dagbladet.noVis mer

11-åringer med selvmordstanker går på nettet

- Barna slutter å leke, sier Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Røde Kors sitt dialogtilbud Kors på halsen har vært på nettet siden 2005. Der kan ungdom stille spørsmål om livets store og små spørsmål.

Lettere på nett
Det siste året har snittalderen blant de som henvender seg skriftlig på nettet til Kors på halsen gått ned.

Samtidig har andelen henvendelser om selvmord gått opp. Det viser en gjennomgang gjort av Røde Kors.

- Det er lettere å skrive til oss om vanskelige ting enn å snakke. Vi har en langt større andel av alvorlige temaer på nett enn på telefon. I 2008 har vi hatt en økning i henvendelser på nett om psykiske plager og selvmordstanker, sier fungerende faglig leder Marianne Børke
ved Røde Kors' dialogtilbud.

- Slutter å leke
På nett er 85 prosent av alle som ber om hjelp jenter og alderen har sunket kraftig gjennom hele 2008. Flere av de yngste henvender seg om selvmord.

- Gjennomsnittsalderen på de som kontakter oss på nettet går stadig nedover. Barn helt ned i 11-12 år forteller om psykiske problemer, og noen har det så vanskelig at de vurderer å ta sitt eget liv.

Ungdom i dag opplever voksenverden tidligere.

- Det kan virke som ungdomsalderen er skjøvet nedover, at mange slutter å leke, og streber etter å bli «voksne» tidlig, uten at de helt vet hva det innebærer, sier Børke til Dagbladet.no.

Får ikke hjelp
Hele åtte av ti ungdommer som sliter med psykiske plager, får ikke faglig hjelp, viser en nylig undersøkelse fra Folkehelsa.

- Vi må fange opp ungdommene tidligere, sier divisjonsdirektør Arne Holte i Folkehelseinstituttet.

En utfordring er at ungdommer som strenger hjelp ikke befinner seg i et bestemt miljø eller kan identifiseres lett ut fra sosial bakgrunn.

- Hoveddelen av ungdommene som utvikler betydelige psykiske plager tilhører ikke bestemte risikogrupper. Vi vil derfor oppnå størst helsegevinst gjennom brede forebyggende tiltak rettet mot å bedre oppvekstvilkårene til ungdom flest, sier forsker Maren Helland ved Folkehelsa.

Prestasjonskrav
Børke tror barn og unge i dag møtes av krav som gjør dem usikre på seg selv.

- Det forventes at de skal være vellykkede på alle plan; skoleprestasjoner, sosialt, sport, for ikke å snakke om «kulhetsfaktor» og utseende. Mange bekymrer seg for kropp, seksualitet og utseende.

Internetts mange muligheter er også en kilde til frustrasjon for mange. Bilder på avveie eller ubetenksomme kommentarer fører til frykt for hva som kan skje.

- Mange har lagt ut noe de angrer på. En del opplever også det vi kaller nettmobbing, sier Børke, som er tilstede på ungdomsportalen Habbo for holde øye med hvordan ungdom oppfører seg på nettet i sosiale sammenhenger.

Flere selvskadere
12-åringer som slutter å spise og 14-åringer som forteller at de smiler og later som de har det bra, men som kutter seg når de er alene, er blant dem som kontakter Røde Kors via hjelpetelefonen eller internett.

Børke tror mange av ungdommene har voksne rundt seg, men opplever at de ikke blir hørt.

- Disse barna ønsker å snakke med noen, men føler ikke at noen voksne i nærheten forstår dem. Hvis voksne avfeier unge som vil fortelle om kjærlighetssorg eller konflikter i vennegjengen, kan man ikke forvente at de tør å fortelle om større problemer. Det kan være mobbing, selvskading eller selvmordstanker, sier Børke.

Familien er avgjørende
- Det er en sterk sammenheng mellom den sosiale støtten ungdommene får fra foreldre, lærere og venner og deres trivsel og fungering. Dette tyder på at det er mulig og svært viktig å forebygge at ungdom utvikler psykiske plager ved å sørge for at både ungdom og familiene deres har gode sosiale nettverk rundt seg, sier forsker Maren Helland ved Folkehelsa.

MANGE SOM SLITER: Depresjon, angst, psykiske lidelser, sorg, frustrasjon, ensomhet og følelse av isolasjon er noe mange mennesker strir med i dagens velstandssamfunn. Spesielt ille er det på vinteren og høsten.
Foto: Gorm Kallestad/NTB
MANGE SOM SLITER: Depresjon, angst, psykiske lidelser, sorg, frustrasjon, ensomhet og følelse av isolasjon er noe mange mennesker strir med i dagens velstandssamfunn. Spesielt ille er det på vinteren og høsten. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer