Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

11 års fengsel for drapet på Bujar Gashi

En 59 år gammel arbeidsformann er kjent skyldig og dømt til 11 års fengsel for drapet på den 12 år gamle kosovoalbanske skolegutten Bujar Gashi i Hamar i februar i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er skuffet over dommen. Den er bygd på indisier og snudd på hodet ved at tiltalte nærmest har vært nødt til å bevise sin uskyld, sier den 59 år gamle Hamar-mannens forsvarer, Trygve Staff. Han vil anke saken fordi han hevder det er begått saksbehandlingsfeil. Han mener dessuten at Eidsivating lagmannsrett har hoppet over flere vanskelige punkter som retten ikke har kunnet gi noen forklaring på og derfor unnlatt å ta stilling til.

Saken har de siste ukene vært oppe til annen gangs behandling i lagmannsretten, med såkalt stor meddomsrett; tre fagdommere og fire lekdommere. Dette skjedde etter at juryen i lagmannsretten frifant i vinter den 59 år gamle arbeidsformannen, og fordi fagdommerne satte kjennelsen til side.

- Justismord

59-åringen ble også for ett år siden dømt til 11 år fengsel for barnedrapet, den gang i herredsretten. At herredsrettens dom skal ha blitt distribuert til rettens medlemmer før den siste rettsrunden, er blant de ting advokat Trygve Staff reagerer sterkt på.

Hamar-mannen tok dommen med fatning da den ble forkynt for ham i formiddag.

- Min forsvarer har forberedt meg på at det kunne gå slik, og statistikken viser da også at en overveiende del av straffesakene som går for stor meddomsrett fører til domfellelse. Men jeg er likefullt uskyldig. Jeg drepte ikke Bujar Gashi. Dette er et justismord, sier 59-åringen.

Forsett

Lagmannsretten mener drapet skjedde med forsett hjemme hos mannen. «Drapet framstår som uforståelig og uten egentlig motiv», uttaler retten, som legger til grunn at drapet er begått som en impulshandling og i affekt under beruselse.

Som i herredsretten er det fire ørsmå blodflekker på en sengegavl i 59-åringens hjem som er sterkest vektlagt i domfellelsen. Lagmannsretten finner det lite trolig at blodflekkene stammet fra et av 12-åringens tidligere besøk i Hamar-mannens hjem, da han angivelig skal ha tuslet rundt i huset, blødd på leppa og ha lekt med en kniv han gjerne ville få eller kjøpe.

En gåte

- Retten har unnlatt å bruke logikk på flere punkter. Blant annet gjelder det hvordan liket skal ha blitt transportert til det stedet hvor Bujar Gashi ble dumpet, mener advokat Staff.

Selv om lagmannsretten karakteriserer transporten av det innpakkede liket på en liten barnespark ned en bratt og islagt gangvei som «uavklart og egnet til å forundre», har den ikke funnet det påkrevet å ta standpunkt til denne gåten. Retten beskriver transporten på barnesparken som «et hasardiøst foretagende på glatt føre og med stor fare for å bli oppdaget og ansett som mistenkelig».

(NTB)

JUSTISMORD: 59-åringen vil anke dommen, sier forsvarer Trygve Staff. Mannen ble dømt til 11 års fengsel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!