11 av 13 reddet!

I seks dager har familiene ventet i uvisshet uten tegn til at de var i live. I dag tidlig ble 11 funnet i live 700 meter under bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • Vannet stiger i gruva
 • - Håpet svinner
 • 31 gruvearbeiderne er kommet opp I dag fant redningsmannskapet 11 av 13 gruvearbeiderne i live. En er fortsatt savnet, mens sistemann ble funnet omkommet.

  - Gutta så bra ut til å ha vært fanget i en gruve i seks dager. De kom ut på egen hånd, sier Alexander Smetalin, en av redningsmennene.

  En hardt skadd


  Gruvearbeiderne ble funnet i den nordlige delen av gruva. Der lå hele gruppa på 13 samlet.

  Til tross for den enorme påkjenningen klarte flesteparten av gruvearbeiderne å gå ut av gruva på egen hånd. De var fullstendig dekket i av svart støv og fikk straks tykke pledd lagt om seg da de kom ut.

  Slektningene som har ventet på utsiden i alle disse døgnene ropte desperat ut navnene på dem de ventet på. En gruppe leger, politimenn og redningsmannskap omringet mennene som ble dirigert inn i ventende ambulanser.

  To av mennene ble fraktet ut på bårer, tilstanden til en av dem er alvorlig, melder AP. Direktøren for gruva, Vasily Avdeyev, var blant de overlevende. Han hadde sin første arbeidsdag i gruva på tordag da han ble sperret inne.

  Seks døgn i helvete


  Det var på torsdag kveld i forrige uke gikk det hull inn i gruvesjakta og iskaldt vann fra en underjordisk sjø flommet ned i gruva.

  46 av arbeiderne ble sperret inne. Vannet førte til at alt elektrisk stanset, og dermed sto heisene som kunne frakte dem 700 meter opp til overflaten.

  Lørdag ble 33 reddet ut.

  - Plutselig sto vi i vann til opp til skuldrene. Vannet slo oss over ende, sa Konstantin Dorosjenko til russisk TV.

  13 stykker har siden sittet i den kalde, mørke og stadig mer vannfylte sjakten. Uten mat - og med stadig mindre luft. Ingen visste om de fremdeles var i live.

  Søndag startet de flere hundre redningsarbeiderne jobben med å grave ut en ny tunnell inn til der de trodde de siste 13 oppholdt seg.

  I går trodde arbeiderne at de var et par meter fra å nå fram, men de hadde siktet litt feil.

  De siste fire dagene jobbet redningsmannskapene på skift døgnet rundt. I løpet av den tiden boret de seg gjennom 60 meter stein - noe som vanligvis krever en måneds hardt arbeid.

  - Kanskje vi bryter gjennom og finner dem stående der, i live, sa leder for redningsmannskapet Andrei Khudyakov.

  Så - i tidlige morgentimer onsdag - lyktes det redningsmannskapene å bore seg gjennom veggen til sjakten der gruvearbeiderne har søkt tilflukt.

  Ny gruveulykke


  Samtidig med meldingene om at gruvearbeiderne var funnet i live, meldte russiske medier om en ny gruveulykke.

  Det skal ha vært 74 gruvearbeidere i Tsentralnaya-gruven i byen Patrozansk da metangass eksploderte.

  Det er mostridende meldinger om hva som hva som har skjedd. Men flere mennesker fryktes sperret inne 500 meter under bakken. Det er også rapporter om at flere ble drept i eksplosjonen.

  Kilder: NTB, AP, Dagbladet, CNN

REDDET: En av gruvearbeiderne endelig på overflata igjen i dag. Etter nærmere en uke innesperret var de fleste arbeiderne i god form og kunne gå selv i dag.
SJEKKER MED KAMERA: Redningsarbeidere sjekker med et videokamera om de kan se noen nede i sjakta.
<B>FLERE HUNDRE JOBBET: Redningsarbeiderne har jobbet på spreng for å nå de siste 13.
FYLTE PÅ MED STEIN: Redningsarbeiderne forsøkte å fylle stein ned i gruvesjakta for å stanse vanntilsiget. Det hjalp ikke.
REDDET: Lørdag ble 33 arbeidere reddet ut i live.
11 AV 13 I LIVE:</B> To av mennene måtte fraktes ut på bårer, og tilstanden til den ene av dem er alvorlig. En er funnet omkommet, og en er fortsatt savnet.
JOBBET PÅ SPRENG: De 13 gruvearbeiderne hadde vært sperret inne i en kald, mørk og våt sjakt i Zapadnaya-gruven i seks dager. I dag lyktes redningsmannskapene å trenge gjennom til dem. Her jobber de på spreng.
DRAMATISK: Ikke en lyd har vært å høre fra de siste 13 arbeiderne på seks dager.