Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

11 dager siden supertyfonen: Mange venter på hjelp

Nødhjelpen har ikke nådd fram til 600 000 mennesker.

HJELP PÅ VEI: Dette bildet ble tatt i går på øya Leyte øst på Filippinene. Mange venter fremdeles på hjelp etter supertyfonen Haiyan for 11 dager siden. Foto: AFP / NOEL CELIS / NTB scanpix
HJELP PÅ VEI: Dette bildet ble tatt i går på øya Leyte øst på Filippinene. Mange venter fremdeles på hjelp etter supertyfonen Haiyan for 11 dager siden. Foto: AFP / NOEL CELIS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er spesielt i isolerte og fjerntliggende områder i de to provisene Samar og Leyte at det er problemer med å få hjelpeforsyninger fram til de nødlidende. Det skyldes både de enorme ødeleggelsene som den kraftige tyfonen førte med seg, samt problemer med logistikk og koordinering av nødhjelpen.

Flyfoto vise bilder av raserte landsbyer langs kysten av Øst-Samar der folk bønnfaller om hjelp.

«Hjelp oss» og «Vi trenger mat» er malt på tak og presenninger som er lagt ut på bakken.

Leter etter mat I fiskerlandsbyen Henani ble alle de spinkle trehusene knust i løpet av sekunder av tyfonen og springfloen som skyllet inn over land som en tsunami. Mange av de 200 innbyggerne mistet livet, mens de overlevende desperat leter etter drikkevann og noe å spise.

En familie opplyser at det hadde kommet en enkelt nødhjelpssending til området, mens andre sier de ikke har fått noe hjelp i det hele tatt.

600 000 uten hjelp FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) er blant dem som strever med å få forsyninger av mat og vann ut til alle dem som trenger hjelp. Organisasjonen har så langt fått delt ut ris og høyenergikjeks til anslagsvis 1,9 millioner mennesker. Men fortsatt er det over 600 000 ofre som WFP ikke har klart å nå fram til.

- Vi prøver å nå dem som ikke har noen andre muligheter til å få tak i mat, og det antallet fortsetter å minke, sier WFP-direktør Ertharin Cousin.

- Men mange av veiene er fortsatt uframkommelige, og det er også vanskelig å nå ut til mange av øyene, forstsetter hun.

Verden vil hjelpe Det offisielle tallet på døde er nå 3 974 mens 1 186 er savnet. Halvannen uke etter at tyfonen rammet, finner redningsmannskaper fortsatt hver dag døde mennesker i ruinene.

I Burauen, en by med 55 000 innbyggere noen mil sør for Tacloban, er situasjonen katastrofal, ifølge filippinske myndigheter.

- Nesten 100 prosent av husene i byen er ødelagt, sier landets nødhjelpskoordinator Frederica Nogarotto.

Ifølge myndighetene har det internasjonale samfunnet sendt eller lovet å sende til sammen 1,5 milliarder kroner i hjelp til tyfonofrene.

(NTB)