Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

11 demonstranter pågrepet ved Kinas ambassade

Kastet brennende kinesiske flagg og ropte slagord.

NEKTET Å FLYTTE SEG: Først ble 10 av demonstrantene politiet oppfattet som gjenstridige pågrepet, før nok en demonstrant terget på seg tjenestemennene lenger ned i gata. De pågrepne gjorde det klart overfor Dagbladet at de mente politiet handlet uriktig. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
NEKTET Å FLYTTE SEG: Først ble 10 av demonstrantene politiet oppfattet som gjenstridige pågrepet, før nok en demonstrant terget på seg tjenestemennene lenger ned i gata. De pågrepne gjorde det klart overfor Dagbladet at de mente politiet handlet uriktig. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 11 uiguraktivister ble pågrepet og én ble skadd utenfor den kinesiske ambassaden i 17-tida i dag da det først kom til sammenstøt med politiet, før mange av demonstrantene nektet å følge politiets anmodning om å flytte markeringen til anvist sted.

Bakgrunnen for demonstrasjonen er opptøyene i Xinjiang-regionen. Minst 156 mennesker er drept og over 1000 såret i området i løpet av noen få dager.

- Demonstrantene har søkt om og fått tillatelse til å demonstrere, men de har ikke oppført seg helt som de skal. Flere har tatt seg gjennom sperringene, opplyser operasjonsleder Olav Erdal til Dagbladet.no.

Angrep kinarestaurant
Til slutt ga politiet en proklamasjon om at de som ikke forlot stedet innen fem minutter ville bli pågrepet, og da var da denne tidsfristen utløp at de fleste pågripelsene skjedde.

150 personer deltok i utgangspunktet i demonstrasjonen, som startet utenfor Jernbanetorget tidligere i ettermiddag. Aktivistene begynte den lange marsjen til ambasseden før tidspunktet de hadde varslet til politiet.

GRÅT OG GRÅT: Arzigul Vakhitova (20) og Nadire Muzekper (23) ropte slagord mot ambassaden og forsøkte å trøste hverandre. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
GRÅT OG GRÅT: Arzigul Vakhitova (20) og Nadire Muzekper (23) ropte slagord mot ambassaden og forsøkte å trøste hverandre. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

På Youngstorget forsøkte noe av demonstrantene å angripe en kinesisk restaurant.

— Vi stoppet dem da de forsøkte å ta seg inn i  en restaurant i Oslo, sier operasjonsleder.

Brant flagg
På vei opp til ambassaden falt en del av demonstrantene fra, og rundt 100 personer viste høylydt sin misnøye mot de kinesiske myndighetene.

Flere kinesiske flagg ble satt fyr på, før de ble kastet over gjerdet til ambassadeområdet mens demonstrantene ropte slagord som «Kina - terrorist!», «stopp drepingen» og «vi vil ha frihet».

PÅGREPET: Politiets tålmodighet tok slutt da flere av demonstrantene begynte å krangle om de tidligere pågripelsene etter at demonstrasjonen var brutt opp.  Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
PÅGREPET: Politiets tålmodighet tok slutt da flere av demonstrantene begynte å krangle om de tidligere pågripelsene etter at demonstrasjonen var brutt opp. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Enkelte gjorde også utfall mot politiet, men ble stoppet av meddemonstranter som roet ned situasjonen.

Fikk kutt i hodet
En av demonstrantene prøvde å klatre over et gjerde, falt ned på bakken og fikk et kutt i hodet. Politiet opplyser at han ble kjørt på legevakta.

En annen person hyperventilerte og falt sammen, før politiet og meddemonstranter bar ham til en ventende ambulanse. Der fikk han behandling av ambulansepersonell, som opplyste at det ikke var nødvendig med sykehusopphold.

— Vi ønsket å holde en fredelig demonstrasjon uten vold. Målet vårt er å rette fokus mot det forferdelige som skjer med våre familier i Øst-Turkestan, sier initiativtaker og demonstrasjonsleder Semet Abla til NTB. Han anmodet sine meddemonstranter om å ta politiets advarsler på alvor.
Etter pågripelsen løste demonstrasjonen seg opp, og i 17.40-tida hadde alle aktivistene forlatt området. De dro hjem etter en kort samling i en park noen kvartaler unna.

KOLLAPSET: Én person ble sjekket av ambulansepersonell etter at han kollapset, men sykehusopphold ble ikke nødvendig. En annen person skal ha blitt skadd og kjørt til legevakt.
KOLLAPSET: Én person ble sjekket av ambulansepersonell etter at han kollapset, men sykehusopphold ble ikke nødvendig. En annen person skal ha blitt skadd og kjørt til legevakt. Vis mer

- Nå har vi oppsummert demonstrasjonen og avslutter, sier Semet Abla, talsmann for aktivistene.

BRANT FLAGG: Demonstrantene brant flere hjemmelagde kinesiske flagg, som ble kastet over gjerdet til ambassaden.
BRANT FLAGG: Demonstrantene brant flere hjemmelagde kinesiske flagg, som ble kastet over gjerdet til ambassaden. Vis mer
AMPERT: Flere av demonstrantene var negative til at politiet beskyttet ambassadebygget.
AMPERT: Flere av demonstrantene var negative til at politiet beskyttet ambassadebygget. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!