Ber om å bli frifunnet:

11 dommere skal avgjøre hvem som har rett til snøkrabba

Høyesterett har i dag startet ny behandling av spørsmålet om hvem som har rett til å drive fangst etter snøkrabbe i fiskevernsonen ved Svalbard.

TILBAKE I HØYESTERETT: Snøkrabbebossene Peteris Pildegovics og Kirill Levanidov i Sia North Star og Seagourmet i Båtsfjord er tilbake i Høyesterett i dag. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
TILBAKE I HØYESTERETT: Snøkrabbebossene Peteris Pildegovics og Kirill Levanidov i Sia North Star og Seagourmet i Båtsfjord er tilbake i Høyesterett i dag. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rederiet SIA North Star Ltd. fra Latvia ble i februar i fjor dømt av Hålogaland lagmannsrett til å betale til sammen 1 350 000 kroner til den norske stat i bot, inndragning og saksomkostninger, blant annet for overtredelse av havressursloven. Kapteinen på fangstfartøyet «Senator» ble dømt til å betale en bot på 40 000 kroner.

Eier og styreleder Peteris Pildegovics i rederiet og daglig leder Kirill Levanidov i Seagourmet i Båtsfjord er tilbake i Høyesterett og følger rettsforhandlingene fra tilhørerplass. De håper retten vil frifinne rederiet.

Selskapets advokat Hallvard Østgård anket dommen til Høyesterett. Saken var til behandling i Høyesterett i oktober i fjor, men etter at forhandlingene var avsluttet kom retten til at hele saken må behandles på nytt. Denne gangen skal forhandlingene foregå i storkammer med 11 dommere.

Det er første gang i historien at en høyere domstol noe sted i verden skal behandle artikkel 77 i FNs havrettskonvensjon, blant annet om kyststatens suverene rettighet over kontinentalsokkelen for å undersøke og utnytte dens naturforekomster.

Opprinnelsen til denne straffesaken startet søndag 15. januar 2017 da fangstfartøyet «Senator» gikk ut fra Båtsfjord havn mot krabbefiskefeltet på Sentralbanken, nordøst for det såkalte Smutthullet. Det ligger innenfor norsk 200 mils økonomisk sone og innenfor det som kalles fiskevernsonen rundt Svalbard.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer