11 drept da «de var i sikkerhet»

Familien på 17 leste de amerikanske løpesedlene, og flyktet. 11 av dem døde ved en amerikansk veisperring. De overlevende forteller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drepte ti i minibuss

På mandag skjedde en av tragediene som kommer til å forfølge amerikanere og briter i Irak lenge: Soldater åpnet ild mot en bil ved en kontrollpost fordi de fryktet en selvmordsbomber. Elleve sivile ble drept. Mange var barn.

35 år gamle Bakhat Hassan overlevde og blir intervjuet på et provsorisk militærsykehus ved Najaf. Men hans to døtre på 2 og 5 år og sønnen på 3 år døde. Det samme gjorde foreldre, to eldre brødre, deres koner og to nieser på 12 og 15 år. Ytterligere en bror er så hardt skadd at legene er usikre på om han vil overleve.

Hassans kone, Lamea, sier hun så sine barn dø.

- Jeg så hvordan hodene på mine to jenter falt av. Mine jenter, jeg så hvordan hodene falt fra kroppen. Sønnen min døde, sier 36 år gamle Lamea. Hun er gravid i niende måned.

Fulgte løpesedlene

Amerikanske helikoptre hadde sluppet løpesedler over den lille landsbyen deres. De hadde tegning av en familie som satt ved et bord og smilte med en beskjed på arabisk.

- Det sto "Hold dere i ro, sier etterretningsoffiser Stephen Furbush til nyhetsbyrået AP.

Men Hassan sier at hans far trodde det bare sto «Vær trygg», og at det betydde at de måtte komme seg bort fra helikopterne som skjøt raketter.

- En misforstått kommunikasjon med de sivile, fastslår rapporten fra den amerikanske hæren som ble levert mandag kveld.

Søndag tok Hassans far på seg sin fineste dress for å se mest mulig amerikansk ut. Han pakket hele familien på 17 inn i sin 1974-modell Land Rover og satte kursen mot byen Karbala. De ble vinket igjennom den første amerikanske veisperringen.

Ved den neste gikk det alvorlig galt.

Søkte trygghet

- Vi tenkte at disse amerikanerne ville at vi skulle være trygge, sier Hassan via tolken.

Soldatene som avfyrte skuddene, fulgte ordre om å ikke slippe biler igjennom veisperringene. Washington Post meldte i går at kapteinens ordre om å skyte et enkelt skudd inn i bilens radiator ikke ble fulgt. Da bilen fortsatte framover, ble ordren gitt om å stoppe bilen. Minst seks 25mm kanonskudd bla avfyrt fra de pansrede Bradley-kjøretøyene.

Bakhat og Lamea Hassan overlevde. Det samme gjorde en av hans brødre, en svigersøster og deres sju år gamle datter. De fikk jobben med å gravlegge de døde.

Soldatene hadde bedt Hassan om unnskyldning.

- Han sa det var en misforståelse og at soldatene var lei seg, sier Hassan.

Soldatene fryktet at det var selvmordsaksjonister i bilen.

Gravide Lamea sier at det hadde vært best om babyen ikke ble født.

- Våre liv er over.

Les mer i

  • Miami Herald her.
  • USA Today her