11 drept i bombeangrep i Istanbul: - Borgerkrig ikke umulig

Norsk forsker mener president Erdogan tjener på å blåse opp konflikten mellom regjeringen og PKK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble 11 mennesker drept og 36 skadd i et bombeangrep i Istanbul sentrum.

Angrepet skjedde ved et veikryss i Beyazit-distriktet i den tyrkiske storbyen, og president Recep Tayyip Erdogan sa kort tid etter at han trodde den militante kurdiske organisasjonen PKK stod bak.

- Disse angrepene rettes mot de som skal sørge for sikkerheten til vårt folk. De kan ikke tilgis. Vi skal fortsette vår kamp mot terroristene til siste slutt, sa Erdogan da han besøkte noen av de skadde etter angrepet på sykehus.

- Erdogan er avhengig av trusselbildet Tyrkia-forsker Einar Wigen ser mørkt på situasjonen i landet.

Wigen tror at landet kan være på vei inn i en borgerkrig dersom Erdogan fortsetter kursen han har staket ut.

- En borgerkrig er ikke umulig. Erdogan er politisk sett helt avhengig av det trusselbildet som er nå. Han er en symbolsk president, på lik linje med ordningen som er i Italia og Tyskland, men har tilranet seg makt utover grunnloven, sier Wigen.

Forskeren jobber til daglig som stipendiat ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

- Minst populær og mest populær Han mener Erdogan, som har stått for en politikk der skillet mellom stat og religion har blitt gradvis utvisket, bevisst har spilt på konfliktsituasjonen mellom PKK og den tyrkiske staten.

Det har bidratt til at han har blitt en splittende skikkelse.

- Erdogan er både den minst populære politikeren i landet, og den mest populære. Han har bevisst blåst opp situasjonen, sier Wigen som mener trusselbildet i Tyrkia i virkeligheten er mer komplisert enn det blir framstilt som.

Flere terrorangrep Dagens angrep føyer seg inn i en rekke angrep mot tyrkiske byer siden mars ifjor. Fire av disse  har blitt rettet mot den populære turistbyen Istanbul, mens tre andre har rammet hovedstaden Ankara.

I tillegg ble 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria.

- Trusselnivået er ikke nødvendigvis så høyt som man kan få inntrykk av. Risikoen varierer sterkt mellom forskjellige regioner, og er avhengig av politisk tilhørighet og yrke. Opposisjonspolitikere, journalister, aktivister og politifolk er særlig utsatt for terror i Tyrkia, mener Wigen.

Ifølge Wigen har Erdogans retorikk ledet til en situasjon der befolkningen enten er for ham eller for PKK. Dette kan ha bidratt til å styrke den kurdiske geriljaens populæritet i landet, mener han.

Økt gnisning innad i befolkningen Det har også gjort at store deler av befolkningen føler en avmakt. Om lag 18 prosent av landets befolkning tilhører folkegruppa kurdere som i en lengre tid har ønsket sin egen stat.

- Hverdagen deres er ikke nødvendigvis ille, men mange føler likevel en politisk avmakt der de ikke kan uttrykke sine meninger, sier Wigen til Dagbladet.

Han mener at det er lite som taler mot at konflikten innad i landet forverres. Likevel understreker han at situasjonen i Midtøsten er uforutsigbar.

- Situasjonen er vanskelig å forutse og alliansene som inngås gjør det enda mer komplisert. Det er for eksempel veldig problematisk fra Tyrkias ståsted at USA, som en nær alliert, har inngått et samarbeid med en søsterorganisasjon av PKK i Syria, sier Einar Wigen.

Les også: Einar Hagvaags kommentar om tyrkisk islamisering
 

 KONTROVERSIELL:  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan besøkte et sykehus i Istanbul tidligere i dag i etterkant av bombeangrepet i Istanbul. Forsker Einar Wigen er kritisk til Erdogans politiske håndtering av konfliken mellom PKK og regjeringen. Foto: AFP PHOTO / YASIN BULBUL
KONTROVERSIELL: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan besøkte et sykehus i Istanbul tidligere i dag i etterkant av bombeangrepet i Istanbul. Forsker Einar Wigen er kritisk til Erdogans politiske håndtering av konfliken mellom PKK og regjeringen. Foto: AFP PHOTO / YASIN BULBUL Vis mer