SKADD I ANGREP: Sykehuspersonell bærer inn en soldat som ble skadet i et av angrepene i Ranchi under valgets åpningsdag. 11 personer ble drept av maiostgrupperingen Naxal, som har bedt folket boikotte valget til ny nasjonalforsamling. Foto: Sasanka Sen/Scanpix/AP
SKADD I ANGREP: Sykehuspersonell bærer inn en soldat som ble skadet i et av angrepene i Ranchi under valgets åpningsdag. 11 personer ble drept av maiostgrupperingen Naxal, som har bedt folket boikotte valget til ny nasjonalforsamling. Foto: Sasanka Sen/Scanpix/APVis mer

11 drept på valgdagen

Maoistene angriper valget i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst elleve personer ble drept da maoister gjennomførte to angrep øst i India. Angrepene skjedde på den første dagen for valget på ny nasjonalforsamling.

Det første angrepet fant sted i delstaten Jharkand. Sju sikkerhetsvakter og to sivile ble drept da maoistene detonerte en landmine og åpnet ild, ifølge lokale myndigheter, melder The Times of India.

STEMMERETT FOR KVINNER: Lokale innbyggere i landsbyen Badimunda i Kandhamal-distriktet står i kø for å avgi sin stemme. Indiske kvinner har hatt stemmerett helt siden de første valgene i 1952. Foto: Scanpix
STEMMERETT FOR KVINNER: Lokale innbyggere i landsbyen Badimunda i Kandhamal-distriktet står i kø for å avgi sin stemme. Indiske kvinner har hatt stemmerett helt siden de første valgene i 1952. Foto: Scanpix Vis mer

I nabodelstaten Bihar ble to sikkerhetsvakter skutt og drept og en tredje såret. I andre omliggende delstater er det meldt om skuddvekslinger og uro.

Stemmer med stempel
Verdens største demokrati har gått til valgurnene og hele 714 millioner mennesker er stemmeberittegede. Stemmer kan avgis på flere enn 800.000 valgstasjoner og hele 1,1 millioner elektroniske maskiner brukes av fire millioner valgmedarbeidere.

BEVIS: De indiske velgerne får neglen markert med lilla blekk når de har avgitt stemme, for å hindre at noen prøver seg to ganger. Her er det en kvinne i Varanasi som har avgitt sin stemme. Foto: Scanpix
BEVIS: De indiske velgerne får neglen markert med lilla blekk når de har avgitt stemme, for å hindre at noen prøver seg to ganger. Her er det en kvinne i Varanasi som har avgitt sin stemme. Foto: Scanpix Vis mer

Demokratiske valg ble innført i India i 1952 og kvinner har hatt stemmerett helt fra starten. På grunn av den høye andelen av analfabeter i landet blir stemmene avgitt ved at velgerne setter et stempel ved siden av kandidatens symbol.

To millioner vakter
Valget er omgitt av omfattende sikkerhetstiltak. Mumbai-terroren i november har ført til økt vaktsomhet hos myndighetene, men trusselen fra Maoist-bevegelsen Naxal er også stor.

Naxal jobber mot Indias industrialisering og jobber for en bedre fordelingpolitikk i India. De har bedt folket boikotte valget og har en rekke ganger truet med å angripe valgstasjoner og andre mål for å ødelegge stemmeavgivningen.

Sikkerhetsvaktene som ble drept i dag var på vei til valgstasjoner der de skulle stå vakt. Flere enn to millioner personer skal jobbe som sikkerhetsvakter under valget for å beskytte velgerne og sørge for at valget blir gjennomført. I enkelte områder er helikoptre tatt i bruk for å kunne overvåke valgstasjonene og være klar til å kunne evakuere arbeidere og utstyr fra lokalene.

Valgkomitéen i landet har begrenset åpningstiden i valglokalene i 15 distrikter slik at de bare er åpne mens det er dagslys.

Sikkerhet og økonomi
Kongresspartiet har sittet ved makten i New Delhi de siste fem årene. Det er ikke ventet at de eller det andre ledende partiet Bharatiya Janata Party (BJP) vil få flertall. Trolig blir det en koalisjonsregjering etter valget og lokale journalister melder om en stadig mer bitter valgkamp.

Sikkerhet er det viktigste temaet spesielt etter angrepet mot Mumbai i fjor. I tillegg er finanskrisen viktig i India som andre steder for tiden og økonomi oppgis av mange velgere som det nest viktigste spørsmålet.

OMFATTENDE SIKKERHETSTILTAK: To millioner jobber som sikkerhetsoffiserer under det indiske valget. Foto: Scanpix/AFP
OMFATTENDE SIKKERHETSTILTAK: To millioner jobber som sikkerhetsoffiserer under det indiske valget. Foto: Scanpix/AFP Vis mer