DE MISTENKTE: Dette er navn og bilde på noen av de11 mistenkte. Fra venstre: Evan Dennings (irsk), Gail Folliard (irsk), James Leonard Clark (britisk), Jonathan Louis Graham (britisk), Michael Bodenheimer (tysk), Paul John Keeley (britisk), Michael Lawrence Barney (britisk), 
Peter Elvinger (fransk), Kevin Daveron (irsk), Melvyn Adam Mildiner (britisk), Stephen Daniel Hodes (britisk). Foto: AP Photo/Dubai Ruler's Media Office/SCANPIX
DE MISTENKTE: Dette er navn og bilde på noen av de11 mistenkte. Fra venstre: Evan Dennings (irsk), Gail Folliard (irsk), James Leonard Clark (britisk), Jonathan Louis Graham (britisk), Michael Bodenheimer (tysk), Paul John Keeley (britisk), Michael Lawrence Barney (britisk), Peter Elvinger (fransk), Kevin Daveron (irsk), Melvyn Adam Mildiner (britisk), Stephen Daniel Hodes (britisk). Foto: AP Photo/Dubai Ruler's Media Office/SCANPIXVis mer

- 11 europeere mistenkes for elektrosjokk-drap på Hamas-leder

Forkledd med parykk og løsskjegg bestilte de hotellrom vis-a-vis Mahmoud al-Mabhouh (50).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dubai-politiet offentliggjorde i går navn og bilde på 11 europeere som er mistenkt for å stå bak drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh (50).

Al-Mabhouh ble funnet drept under mystiske omstendigheter av betjeningen på luksushotellet Al Bustan Rotana i Dubai 20. januar.

I kjølvannet av drapet ble mistanken rettet mot Israels beryktede etterretningstjeneste Mossad. De 11 som nå etterlyses har alle europeiske pass. En av dem er fra Frankrike, tre fra Irland, seks fra Storbritannia og en fra Tyskland.

Fulgte etterUnder gårsdagens pressekonferanse la Dubais politisjef general Dhahi Khalfan fram etterforskernes teori om hvordan drapet på Hamas-toppen ble planlagt i detalj og gjennomført med stor presisjon.

Utstyrt med parykk, løsskjegg, solbriller og tennisracketer var gjerningsmennene forkledd som turister og forretningsfolk da de jaktet på al-Mabhouh, melder CNN.

Bilder fra overvåkningskameraer på Dubais internasjonale flyplass viser hvordan en av de mistenkte følger etter al-Mabhouh, da han landet med Emirates flight 912 klokka 15.15 den 19. januar.

To andre mistenkte fulgte etter al-Mabhouh da han ankom hotellet og sjekket inn under falskt navn. De to tok samme heis som al-Mabhouh og forsikret seg om at han låste seg inn på rom 230.

De 11 europeiske statsborgerne hadde selv sjekket inn på ulike hotell i Dubai tidligere på dagen. Alle utgifter ble betalt med kontanter og de mistenkte benyttet flere SIM-kort for ikke å etterlate seg spor.

En franskmann som antas å være hovedansvarlig for gjennomføringen av drapet, bodde også på et av Dubais luksushoteller. Franskmannen hadde imidlertid også reservert rom 237 på Al Bustan Rotana, det vil si vis-a-vis rom 230 der al-Mabhouh bodde.

Men politiet sier franskmannen aldri bodde på rom 237. I stedet ble rommet brukt av de andre i gruppen til å planlegge drapet.

Ventet på hamIfølge politiets teori tok fire av gjerningsmennene seg inn på al-Mabhous hotellrom i åttetiden om kvelden, etter at rengjøringspersonalet hadde gjort seg ferdig i etasjen.

Gjerningsmennene brukte en elektronisk dirk til å ta seg inn på hotellrommet med, og sto klar da al-Mabhouh returnerte i halv ni-tida.

Politiet sier det ikke tok mer enn ti minutter før drapet var begått og gjerningsmennene hadde flyktet fra rom 230. Før de forsvant og satte kursen for flyplassen, sørget de for å rydde rommet, slik at alle tegn på at al-Mabhouh hadde ytt motstand var fjernet.

Gjerningsmennene klarte også å skru på sikkerhetslåsen fra innsiden, slik at det skulle se ut som om al-Mabhouh hadde lidd en naturlig død.

Fortsatt er ikke endelig dødsårsak fastslått. Til al-Mabhouhs familie skal politiet ha fortalt at det var tegn på kroppen som tydet på at han var blitt utsatt for elektosjokk på beina, bak ørene, på kjønnsorganet og i hjerteregionen. Blodfunn på puta gjør imidlertid at politiet mistenker kvelning som dødsårsak.

Under gårsdagens pressekonferanse sa politisjefen at al-Mabhouh kan ha blitt drept av elektrosjokk, skriver den israelske avisa Haaretz.

To arrestertSelv om Dubai-politiet vil utstede arrestordre på de 11 mistenkte, vil Dubais politisjef fortsatt ikke utelukke at Israel er involvert.

- Israel gjennomfører drap i mange land, også land de er alliert med, sier Tamim.

Han opplyste på pressekonferansen at to palestinere er pågrepet i forbindelse med drapet. En av dem skal ha vært speider for drapsmennene, den andre skal ha vært kontaktperson for speideren.

Som grunnlegger av de væpnede Izzedine al-Qassam-brigadene har al-Mabhouh stått bak hundrevis av selvmordsaksjoner og rakettangrep mot israelske byer fra Gaza-stripen.

Al-Mabhouh, som bodde i den palestinske flyktningleiren Jabalya på Gaza-stripen, måtte i 1989 flykte fordi han ble holdt ansvarlig for bortføringen og drapet på de to israelske soldatene Avi Sasportas and Ilan Saadon.

Siden har han hatt tilhold i Syrias hovedstad Damaskus. Israel mener al-Mabhouh også sto bak omfattende våpensmugling til Gaza, og at han var i Dubai for å gjøre en våpenhandel.

I kjølvannet av drapet har flere stilt spørsmål ved hvorfor dette høytstående Hamas-medlemmet reiste alene uten livvakter. Ifølge familien skal al-Mabhouh ha blitt utsatt for drapsforsøk ved to tidligere anledninger.

FANGET AV KAMERAER: Det var bilder fra overvåkningskameraer på flyplassen og hotellet i Dubai, som gjorde at mistanken ble rettet mot de 11 europeerne. På flere av bildene opptrer de sammen, iført parykk og løsskjegg og forkledd som turister og forretningsfolk. Foto: REUTERS/Jumana ElHeloueh/SCANPIX
FANGET AV KAMERAER: Det var bilder fra overvåkningskameraer på flyplassen og hotellet i Dubai, som gjorde at mistanken ble rettet mot de 11 europeerne. På flere av bildene opptrer de sammen, iført parykk og løsskjegg og forkledd som turister og forretningsfolk. Foto: REUTERS/Jumana ElHeloueh/SCANPIX Vis mer