FÅR BEHOLDE HA-HUSET: Hells Angels får beholde hovedkvarteret sitt i Oslo, har Oslo tingrett bestemt. Men MC-klubben må betale en bot på 750 000 kroner fior brudd på våpenloven. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FÅR BEHOLDE HA-HUSET: Hells Angels får beholde hovedkvarteret sitt i Oslo, har Oslo tingrett bestemt. Men MC-klubben må betale en bot på 750 000 kroner fior brudd på våpenloven. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

11 grunner til at Hells Angels får beholde hovedkvarteret i Oslo

Kripos får kritikk i ny dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett har avgjort at hovedkvarteret til Hells Angels ikke skal inndras, melder TV 2.

MC-klubben må betale en bot på 750 000 kroner for brudd på våpenloven. Det er selskapet Hamcon (Hells Angels MC Oslo Norway) som er dømt etter at det ble funnet skjulte våpen i klubblokalene i 2011. Husets eier, som er selskapet Capitol Eiendom AS, ble frifunnet for våpenbrudd.

Dermed kan heller ikke klubbhuset inndras, slik politiet ønsket, mener Oslo tingrett. Dommen lister opp en rekke grunner til at Hells Angels ikke skal miste klubblokalene sine:

• Det er ikke funnet våpen i huset de siste tre åra.
• Ingen i Hells Angels er domfelt for bruk av skytevåpen i løpet av de siste ti åra.
• En husinndragning vil ikke hindre at de som ønsker å ha våpen, skaffer seg det.
• Politiet kjente til våpenlagringen i ni måneder før de slo til mot lokalene, noe som tilsier at politiet ikke vurderte den aktuelle situasjonen som kritisk.
• Etter 2011-aksjonen ble det holdt allmannamøte i Hells Angels Oslo der det ble innført forbud mot oppbevaring av våpen i lokalene.
• Under en politigjennomgang i 2013 ble det ikke funnet våpen i lokalene.
• Leder Einar Aas for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet i retten forklarte at de var av den oppfatning at MC-miljøene nå «opptrer på en måte at det er til å leve med».
• Foretakene ble først tiltalt tre og fire år etter oppbevaringen.
• Klubbmedlemmer har lokalet som ordinær bolig.

Retten peker på at en inndragning vil være et uforholdsmessig inngrep.

- Skulle inndragning av huset kunne ha blitt et reelt tema, er det rettens vurdering at både måtte kriminalitetsbildet med hensyn til MC-miljøene tilknytning til våpen ha vært vesentlig grovere og mer aktuelt f.eks. med en pågående MC-krig med bruk av skytevåpen ... , heter det i dommen.

I dommen blir Kripos kritisert av dommer Finn Haugen som skriver:

«Etter bevisføringen i vår sak synes Kripos i det materialet som bl.a. blir presentert overfor norske kommuner, å fremstille Hells Angels i Norge på en nærmest stigmatiserende måte uten noen form for kvalitetssikring av påstandene knyttet til organisasjonen. Det legges i stor grad vekt på mer enn ti år gamle forhold i Sverige og Danmark - land der konflikt-nivået har vært og kanskje er vesentlig høyere enn i Norge, og det skilles heller ikke mellom situasjonen under MC-krigen og nå. Rettens vurdering er at i Oslo der MC-klubb-ene er etablert, har dialogmetoden bidratt til å redusere risikoen for konflikter mellom MC-klubbene og i den sammenheng risikoen for bruk av våpen, og også redusere risikoen for konflikter mellom klubbene og samfunnet for øvrig. At mindre kommuner der MC-klubb-ene ikke er etablert, med alle metoder ønsker å hindre slik etablering, er på den annen side forståelig idet det er en kjensgjerning at noen enkeltmedlemmer av disse klubbene står bak grov og alvorlig kriminalitet — og da særlig narkotikakriminalitet.»


FANT DETTE: Disse våpnene fant politiet skjult inne i klubblokalene til Hells Angels i Oslo. Foto: Politiet
FANT DETTE: Disse våpnene fant politiet skjult inne i klubblokalene til Hells Angels i Oslo. Foto: Politiet Vis mer