1,1 mill. evakueres: - Ekstremt farlig

Torsdag varsler japanske myndigheter at 1,1 millioner personer evakueres som følge av kraftig nedbør.

EVAKUERING: Torsdag evakueres over 1,1 million japanere som følge av kraftig nedbør på øya Kyushu, melder japanske myndigheter. Video: CNN Vis mer

Torsdag evakueres over én million japanere som følge av kraftig nedbør på øya Kyushu, melder japanske myndigheter.

Styrker er sendt for å bistå i evakueringen av 1,1 millioner mennesker, som foregår i prefekturene Miyazaki og Kagoshima, skriver NTB.

TYFON: Den kraftigste stormen på 25 år treffer Japan. Video: AP Les saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/tyfonen-jebi-rammer-japan/70169383 Vis mer

«Ekstremt farlig»

Siden fredag forrige uke har det falt mellom 900 og 1000 millimeter regn i prefrakturene, noe som er over dobbelt så mye som snittet for juli.

Guvernør i Kagoshima, Satoshi Mitazono, omtaler situasjonen som «ekstremt farlig».

- En omfattende katastrofe kan forekomme hvor som helst og når som helst, uttaler han.

Det har allerede blitt meldt om mindre jordskred i de rammede områdene, melder Japans rikskringkaster NHK. Jordskredene har feiet bort flere biler, og begravet et hus i Kagoshima, ifølge Al Jazeera.

Fire skadd

Minst fire personer er allerede blitt skadd, melder NHK på Twitter, som siterer kilder i politiet og brannvesenet. Blant dem ble en kvinne og hennes barn skadd da en bil rullet rundt etter å ha blitt truffet av et skred.

Det er foreløpig ikke blitt rapportert om hvor mange som har etterkommet evakueringsvarslet. Fra tidligere naturkatastrofer har man sett at flere personer velger å overse slike varsler, og blir værende hjemme.

Et evakueringssenter i Kagoshima har blitt satt til disposisjon.

REDNINGSAKSJON: Redningsarbeidere søker etter beboere etter at et hus kollapset i Kagoshima som følge av et jordskred. Foto: Kyodo / Reuters / NTB Scanpix
REDNINGSAKSJON: Redningsarbeidere søker etter beboere etter at et hus kollapset i Kagoshima som følge av et jordskred. Foto: Kyodo / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Livstruende jordskred

Det japanske meteorologiske byrået har advart om at livstruende jordskred kan gå når som helst i deler av Kagoshima, samt at kraftig nedbør vil fortsette utover dagen.

- Dersom kraftig nedbør fortsetter i timevis i det samme området, kan det hende at vi sender ut et varsel angående det, sier meteorolog Ryuta Kurora, ifølge Al Jazeera.

For et år siden utløste kraftig nedbør vest i Japan både flom og jordskred, som tok livet av 220 mennesker, ifølge NTB.