Birgitte Tengs

11 nye prøver kan løse gåten

Politiet har sendt inn en rekke nye prøver fra Birgitte Tengs' strømpebukse til analyse. Vil se om de kan finne flere DNA-treff på mannen som er siktet for drapet.

FUNN: Politiet fikk DNA-treff med den siktede mannen på Birgitte Tengs' strømpebukse. Nå gjøres nye undersøkelser. Foto: Kripos
FUNN: Politiet fikk DNA-treff med den siktede mannen på Birgitte Tengs' strømpebukse. Nå gjøres nye undersøkelser. Foto: Kripos Vis mer
Publisert

STAVANGER (Dagbladet): Knappe tre måneder har gått siden mannen som er siktet for å ha drept Birgitte Tengs i 1995 ble pågrepet. Nye DNA-analyser i Østerrike hadde gitt treff, og førte til pågripelse av mannen under en ferietur på Sørlandet.

Siden da har ytterligere analyser ført til funn av mutasjon i genmaterialet avsatt i linningen på Tengs' strømpebukse. Funnet har forsterket mistanken mot mannen, som selv avviser å ha noe med drapet å gjøre.

Den siktede mannen i 50-åra sitter for tida varetektsfengslet. I mellomtida jobber politiet på spreng med materialet og beslagene i saken, deriblant flere DNA-undersøkelser. Kilder opplyser til Dagbladet at det for tida analyseres en rekke nye prøver fra Tengs' strømpebukse.

Biter av strømpebuksa

Totalt skal det dreie seg om elleve nye prøver. Flere av disse stammer ifølge Dagbladets opplysninger fra biter som er klippet ut av strømpebuksa og sendt til analyse.

Dersom det gjøres flere DNA-funn fra siktede på strømpebuksa, vil dette bidra til å styrke mistanken mot mannen i 50-åra. Dukker det opp DNA-treff fra andre, vil mistanken derimot kunne svekkes.

- Vi har mottatt flere analyseresultater knyttet til foretatte DNA-undersøkelser, men venter også på flere svar. Det dreier seg blant annet om innsendt bevismateriale som undersøkes, bekrefter politiadvokat Fredrik Soma uten at han ønsker å gå inn på detaljer rundt analysene som nå gjennomføres.

Sikre på funn

Den siktedes forsvarer, advokat Stian Kristensen, sier til Dagbladet at han er orientert om de nye undersøkelsene som nå gjøres.

- Jeg er kjent med at det ventes på ytterligere DNA-svar i Tengs-saken, men ønsker ikke å kommentere detaljer rundt dette før resultatene foreligger, sier Kristensen.

SJOKKERT: Forsvareren til den siktede i Tengs-saken, Stian Kristensen, sier hans klient er sjokkert over siktelsen. 6. september 2021. Video: Julie Trann. Reporter: Audun Hageskal Vis mer

Politiet skal føle seg sikre på at funnet som allerede er gjort på strømpebuksa, er avsatt i forbindelse med drapet. DNA-materialet fra siktede er gjort sammen med blod fra Tengs. Teorien skal ifølge Dagbladets opplysninger være at dette har havnet på strømpebuksa enten ved at siktede har tatt på denne med blodige fingre eller at han har tatt på en blodflekk på strømpebuksa.

- Funnsted og forhold ved siktede taler for at DNA-sporet er handlingsrelevant. DNA-treffet lar seg vanskelig forklare på annen måte enn at det er avsatt av siktede under drapshandlingen, sier Soma.

NYE BEVIS: Bjørn Olav Jahr, journalist og forfatter, sier det er en glede at fetteren er ute av saken. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

Ekstern kompetanse

Knappe tre måneder etter pågripelsen jobbes det fortsatt med kartlegging av den siktedes aktiviteter og atferd. Ifølge Soma gjøres det både ytterligere avhør av vitner og innhenting av opplysninger fra andre kilder parallelt med DNA-vurderingene.

- Arbeidet med DNA-beviset er komplisert, og politiet har knyttet til seg ekstern kompetanse blant annet for å kartlegge forekomst av den Y-profilen som foreligger i saken. Vi kan si at dette ikke handler om Østerrike, men annen ekspertise, sier politiadvokaten og viser til funnet av det muterte materialet.

SIKTET: Mannen i 50-årene som siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Foto:Privat
SIKTET: Mannen i 50-årene som siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Foto:Privat Vis mer

Politiadvokaten har tidligere uttalt at det nye DNA-beviset som knytter den siktede til drapet på Tengs ikke ville vært mulig å påvise på den tida da drapet skjedde. Dette fordi både nye metoder og ny teknologi har utviklet seg mye siden 1995 da drapet skjedde.

Forsvarer Kristensen har på sin side holdt fast på at det ikke er dekning for å konkludere med at det er svært sannsynlig at det biologiske sporet ble avsatt av den som utførte drapet.

Kristensen stiller seg blant annet spørsmål om DNA-et kan ha blitt overført fra en politimann som avhørte den siktede mannen om en annen sak seks uker før drapet. Politimannen var også blant de første som ankom stedet hvor Tengs ble drept.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer